Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au anunţat că este posibil să fi descoperit primul caz cunoscut al unui mamifer mâncat de un dinozaur.

Paleontologi din Marea Britanie au analizat fosile vechi de circa 120 de milioane de ani ale unui mic dinozaur cu pene - cunoscut sub numele de Microraptor - în a cărui cutie toracică a fost descoperit piciorul unui animal, scrie Agerpres.

Experţii au declarat că descoperirea lor, publicată în Journal of Vertebrate Paleontology, este "prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer".

"Este atât de rar să găseşti exemple de alimente în interiorul dinozaurilor, aşa că fiecare exemplu este cu adevărat important, deoarece oferă dovada directă a ceea ce ei mâncau", a declarat dr. David Hone, de la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus studiul.

"Deşi acest mamifer cu siguranţă nu a fost un strămoş uman, putem privi astfel înapoi la unele dintre rudele noastre străvechi care au constituit o masă pentru dinozaurii flămânzi. Acest studiu prezintă o imagine a unui moment fascinant în timp - prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer - chiar dacă nu e la fel de înspăimântător ca ceva din Jurassic Park", a spus el.

Microraptorii trăiau în pădurile străvechi de pe teritoriul pe care se află în prezent China, cu 125-113 milioane de ani în urmă.

Deşi se deplasa pe cele două picioare, experţii cred că unele specii ar fi putut fi capabile de un zbor ghidat. De mărimea unei ciori ori a unei pisici mici, exemplarele de Microraptor ar fi zburat din copac în copac pentru a vâna animale mici.

Deşi acest specimen a fost descris pentru prima dată în 2000, cercetătorii au afirmat că echipa anterioară nu a reuşit să observe rămăşiţele altui animal în interiorul dinozaurului.

O analiză mai amănunţită sugerează că prada a fost un mamifer de dimensiunea unui şoarece, care probabil trăia pe pământ şi nu era un bun căţărător.

Cercetări anterioare au constatat de asemenea existenţa hranei conservate în stomacul altor specimene de Microraptor, însă în acele cazuri rămăşiţele proveneau de la o pasăre, o şopârlă şi un peşte.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri