Susţinerea din partea Poloniei în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost exprimată, la întrevederea dintre prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa şi mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, împreună cu un grup de senatori de la Varşovia, informează MOLDPRES, citată de Agerpres.

În cadrul discuţiilor, şefa executivului de la Chişinău a mulţumit pentru asistenţa tehnică şi financiară oferită de Polonia pentru depăşirea crizei economice şi energetice cu care se confruntă Republica Moldova. Natalia Gavriliţa a menţionat că, datorită suportului partenerilor UE, Republica Moldova a reuşit să îşi consolideze securitatea energetică, să reducă dependenţa de Gazprom şi să pună bazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice.

"Asistenţa financiară oferită de Republica Polonia ne-a ajutat să minimizăm consecinţele războiului împotriva Ucrainei - ţară care are toată susţinerea noastră în lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem să construim un stat rezilient, democratic şi prosper, iar investiţiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potenţialul nostru de creştere", a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, Natalia Gavriliţa a mulţumit Poloniei pentru acţiunile întreprinse pe parcursul preşedinţiei în OSCE în vederea facilitării dialogului transnistrean şi pentru susţinerea în procesul de integrare europeană. Totodată, partea moldovenească a solicitat susţinerea Poloniei în cadrul iniţiativei Coridoarele solidarităţii, lansată anul trecut de Comisia Europeană.

În context, mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, a menţionat că ţara sa este dispusă să ofere expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene şi a subliniat că dosarul transnistrean nu este un impediment în această cale.

"Senatul Republicii Polonia nu vrea să fie un spectator pasiv în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Vrem să împărtăşim din experienţa noastră, să vă ajutăm să parcurgeţi cât mai rapid toţi paşii birocratici necesari. Ca senatori, vrem să ştiţi că dosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrării europene", a subliniat Tomasz Grodzki.

Cei doi oficiali au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundării relaţiilor comercial-economice bilaterale. De asemenea, va fi stabilită o formulă de cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrării expertizei necesare în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, potrivit aceluiaşi comunicat.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri