Armata sud-africană se pregătește în largul coastelor ţării din Oceanul Indian pentru exerciţii navale controversate cu Rusia şi China, care provoacă "îngrijorare" pe scena internaţională în contextul războiului din Ucraina, notează France Presse, conform Agerpres.

"Fregata rusă a sosit la Durban. Vasul chinez va sosi mai târziu. Suntem în faza de pregătire, principala manevră va avea loc pe 22 februarie", a declarat pentru AFP o sursă militară.

Africa de Sud a anunţat luna trecută exerciţii comune cu marinele rusă şi chineză, "cu scopul de a împărtăşi competenţe şi cunoştinţe operaţionale".

Operaţiunile, care implică peste 350 de militari sud-africani, urmează să continue până la 27 februarie în largul oraşului Durban (sud-est), cel mai mare port al Africii Australe, precum şi în Golful Richards, la aproximativ 180 km mai la nord.

Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în urmă cu aproape un an, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova, aminteşte AFP.

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, în vizită la Pretoria luna trecută, a vorbit despre "lucruri iritante" în legătură cu relaţiile dintre Africa de Sud şi Rusia.

Întrebată despre aceste manevre militare comune, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre a exprimat "îngrijorarea Statelor Unite".

Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat, la rândul ei, după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, aflat în vizită la Pretoria în ianuarie, că "toate ţările desfăşoară exerciţii militare cu prietenii lor".

La rândul ei, Asociaţia Ucrainenilor din Africa de Sud a chemat la demonstraţii la Cape Town vineri şi sâmbătă la Durban. "Este regretabil că Africa de Sud intră în propaganda rusă şi alege să participe la antrenamente navale comune", a condamnat organizaţia pe Twitter.

Fregata militară rusă "Amiral Gorşkov" a acostat luni la Cape Town, în drum spre Durban, iar între timp a ajuns la destinație.

"Această ambarcaţiune va naviga spre Marea Neagră şi va lua parte la invazia Ucrainei", a comentat Kobus Marais, din cel mai mare partid al opoziţiei (DA, Alianţa Democrată), avertizând asupra riscului pentru Africa de Sud de a fi considerată "complice la crime de război", adaugă AFP.

Sursa foto: Shutterstock / ChrisVanLennepPhoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri