Presa de stat de la Phenian a anunţat marţi că liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat creşterea producţiei nucleare militare, transmite AFP, conform Agerpres.

Noua ameninţare din partea Coreei de Nord coincide cu sosirea unui portavion american în Coreea de Sud şi continuă promisiunea anterioară a lui Kim că producţia de arme nucleare a ţării sale va creşte "exponenţial".

Kim a discutat cu conducerea institutului naţional pentru armamentul nuclear, iar ulterior a declarat că Coreea de Nord trebuie să se pregătească pentru utilizarea armelor atomice "oriunde şi oricând", a consemnat agenţia de presă oficială KCNA. Conducătorul nord-coreean a cerut "dezvoltarea pe termen lung a producţiei de material nuclear militar, pentru a aplica aprofundat planul (...) de creştere exponenţială a arsenalelor nucleare" şi "a încurajat continuarea producţiei de arme nucleare puternice".

El a explicat că odată ce Coreea de Nord va pregăti "perfect" sistemele de arme nucleare, "inamicul se va teme de noi şi nu va îndrăzni să conteste suveranitatea statului, a sistemului şi a poporului nostru". La începutul acestei luni, Kim a ordonat intensificarea manevrelor militare în vederea unui "război real".

Armata nord-coreeană a anunţat marţi că a efectuat al doilea test cu o "dronă de atac nuclear submarin"; primul test a avut loc săptămâna trecută". Noua armă, numită Haeil (tsunami, în coreeană - n. red.), a fost testată - potrivit Phenianului - ca reacţie la exerciţiile militare americano-sud-coreene efectuate recent, care au fost cele mai mari din ultimii cinci ani.

Haeil a evoluat sub apă timp de 41 de ore şi 27 de minute, urmând un itinerariu simulat de 600 de km, la capătul căruia a explodat pe o ţintă din largul provinciei Hamgyong de Nord, luni la prima oră, a transmis KCNA. Testul "a dovedit toate calificările strategice, precum şi securitatea şi fiabilitatea sistemului de arme", a arătat aceeaşi sursă.

AFP reaminteşte că Rusia a dezvoltat o armă similară - torpila nucleară Poseidon - însă unii experţi apreciază că tehnologia complexă necesară pentru acest tip de armament ar putea să fie încă inaccesibilă pentru Coreea de Nord. Forţele armate ale Coreei de Nord au efectuat luni şi un exerciţiu de tragere în cadrul căruia au simulat un atac nuclear cu rachete balistice tactice, a mai anunţat KCNA într-un alt comunicat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri