John Kerry: Presupusul test din Coreea de Nord, "act provocator"; nu vom tolera dotarea cu arme nucleare

Presupusul test nuclear nord-coreean este "un act extrem de provocator" care ameninta pacea internationala si securitatea, a declarat miercuri seara secretarul de Stat american, John Kerry, avertizand ca Statele Unite nu vor tolera acumularea de catre Coreea de Nord a armelor nucleare.

"Acest act extrem de provocator reprezinta o amenintare grava la adresa pacii si securitatii pe plan international", a declarat John Kerry, potrivit site-ului agentiei AP. "Este vorba de o incalcare flagranta a mai multor rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU", a subliniat John Kerry, potrivit Mediafax.

"Nu vom accepta un stat nord-coreean dotat cu armament nuclear, iar testele de acest fel nu fac decat sa ne consolideze determinarea", a insistat John Kerry. Coreea de Nord sustine ca a testat o bomba cu hidrogen, dupa ce a pretins in alte randuri ca a dezvoltat focoase nucleare. Informatiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialistii au dubii ca regimul de la Phenian ar fi dobandit o astfel de tehnologie, considerand ca este vorba mai degraba de o campanie de propaganda.

Expertii internationali au dubii ca regimul de la Phenian a testat vreo bomba cu hidrogen, considerand ca este vorba de o noua minciuna lansata in scop propagandist, dupa numeroase alte exagerari privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. "Multe state fabrica dispozitive de accelerare a fisiunii.

Regimul de la Phenian probabil ca a reusit sa accelereze procesul de fisiune, dar nu inseamna ca a dezvoltat o bomba cu hidrogen", explica analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. "Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternica decat ceea ce sustine Phenianul", adauga Bruce Bennett.

Citeste si:
Coreea de Nord a SURPRINS cu o rachetă URIAȘĂ la aniversarea...
Coreea de Nord a SURPRINS cu...

"Am dubii mari ca regimul din Coreea de Nord a testat o bomba cu hidrogen", apreciaza si Joe Cirincione, presedintele Fondului Ploughshares. Presedintia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentata de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred ca este posibil ca regimul stalinist sa minta din nou, in scop de propaganda.

Sursa foto: Photoreporter / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri