Statele Unite sunt "bine poziţionate" pentru a ajunge înainte de finalul acestui an la un acord cu Uniunea Europeană, document ce permite mineralelor critice extrase sau procesate în Europa să fie eligibile pentru a beneficia de scutirile de taxe acordate în SUA la achiziţionarea de vehicule cu emisii scăzute, a afirmat un oficial al Trezoreriei americane, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În SUA este în vigoare programul de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari, ce prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare.

În prezent, SUA şi UE negociază dacă şi cum mineralele critice din blocul comunitar se pot califica pentru subvenţiile IRA, care provoacă temeri în Europa că ar putea favoriza mutarea producţiei în Statele Unite.

IRA include litiul, grafitul şi nichelul în rândul mineralelor critice. Acestea sunt necesare pentru producţia de vehicule electrice.

"Speranţa noastră este să înregistrăm progrese în următoarele săptămâni şi, înainte de finalul anului, să ajungem la un acord privind mineralele critice cu aliaţii şi partenerii noştri, aici, în Europa", a declarat oficialul american.

Statele Unite au semnat în martie un acord cu Japonia. În prezent, Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor să încheie acorduri similare.

"Cred că suntem bine poziţionaţi pentru a finaliza acordul cât mai rapid, fiind conştienţi de faptul că avem nevoie de un acord conform cu IRA şi cerinţele noastre interne", a explicat oficialul Trezoreriei americane.

Acesta a adăugat că acordul trebuie să includă standarde realizabile privind mediul şi forţa de muncă.

"Realitatea este că ceea ce cerem UE să facă este în conformitate cu ceea ce a făcut deja UE, de aceea sunt încrezător că putem ajunge la un acord relativ rapid", susţine oficialul SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri