Consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski a publicat patru manuale de istorie pentru elevii de liceu, care oferă interpretări noi asupra destrămării Uniunii Sovietice, epocii de când Rusia este condusă de preşedintele Vladimir Putin şi cauzelor războiului din Ucraina, consemnează Reuters, conform Agerpres.

Manualele, care vor fi disponibile în şcolile din Rusia începând de luna viitoare, ilustrează viziunea istorică a liderului de la Kremlin, evidenţiind mândria realizărilor Uniunii Sovietice ca superputere, indignarea şi umilirea provocate de colapsul URSS şi apoi "renaşterea" Rusiei sub conducerea fostului agent KGB pe care fostul preşedinte Boris Elţîn l-a adus la putere în ultima zi a anului 1999.

Ultimul capitol al manualului de 447 de pagini, intitulat "Istoria Rusiei 1945 - începutul secolului XXI", se axează pe cauzele războiului aflat în desfăşurare în Ucraina. Denumit "Rusia Astăzi - Operaţiunea Militară Specială", capitolul reflectă dezamăgirea lui Putin faţă de Occident, după ce Rusia a oferit sprijin Statelor Unite în timpul atacurilor de la 11 septembrie 2001 într-un gest de prietenie post război rece.

"Occidentul a făcut o obsesie din destabilizarea situaţiei interne a Rusiei. Nici măcar nu-şi ascunde obiectivul: dezmembrarea Rusiei şi preluarea controlului asupra resurselor ei", se arată în acest capitol.

Conform naraţiunii manualului, tinerii ruşi trebuie să înţeleagă tragedia dezintegrării Uniunii Sovietice, caracterul perfid al Occidentului şi nevoia de a se sacrifica pentru măreţia Rusiei.

Occidentul, se mai menţionează în manual, a extins alianţa militară NATO către Est deşi a promis că nu o va face, a ignorat persecutarea ruşilor în Ucraina, a răspândit rusofobia şi a orchestrat "revoluţii colorate" în Georgia şi Ucraina.

Acelaşi manual, ce-l are coautor pe Anatoli Torkunov, rectorul prestigiosului Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, le cere elevilor să răspundă la întrebarea: "Ce motive au forţat Rusia să înceapă Operaţiunea Militară Specială?", expresia prin care Putin se referă la războiul pe care l-a pornit contra Ucrainei.

Răspunsul sugerat în manual este confruntarea pentru controlul asupra Ucrainei dintre Rusia şi Occidentul care a alimentat "neo-nazismul ucrainean" într-o încercare de destabilizare a Rusiei. Sunt prezentate aici şi acţiunile autorităţilor ucrainene de interzicere a cărţilor, muzicii, filmelor şi învăţământului în limba rusă.

"Treptat, Statele Unite şi NATO au început să pregătească Ucraina pentru rolul de vârf de lance în lupta împotriva Rusiei", se arată în manual. Cu toate acestea, consideră autorii, încercările Occidentului de a pedepsi Rusia pentru lansarea acestui conflict au eşuat, însă active ruseşti în valoare de peste un trilion de dolari au fost sustrase de către Occident în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei, sancţiuni comparate în acest manual cu blocada continentală a lui Napoleon Bonaparte împotriva britanicilor.

"Astfel de timpuri unice se întâmplă rareori în istorie. Nu rataţi şansa - Rusia astăzi este cu adevărat un tărâm al oportunităţii!", îndeamnă manualul.

Acesta se încheie cu mici biografii ale unora dintre soldaţii ruşi căzuţi pe frontul din Ucraina, însă nu menţionează câţi ruşi au murit în acest război până în prezent.

Sursa foto: Shutterstock / Oleg Elkov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri