Preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat împotriva interzicerii avortului, dar a făcut apel la femei să nu recurgă la această procedură, invocând scăderea populaţiei Rusiei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Avortul este legal în această ţară de zeci de ani, însă mai multe regiuni din Rusia au restricţionat recent accesul la clinicile private, ceea ce a generat temeri legate de o interdicţie mai extinsă.

Vladimir Putin şi-a exprimat îndoielile cu privire la eficienţa unei astfel de interdicţii, comparând-o cu restricţiile extrem de nepopulare privind vânzarea de alcool impuse de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov în anii 1980.

''Îmi amintesc de interdicţiile din timpul campaniei împotriva alcoolului'', care a determinat populaţia să consume ''produse de substituţie şi a crescut numărul de decese din cauza intoxicaţiilor cu alcool', a declarat preşedintele rus în cadrul conferinţei sale anuale de presă.

''Şi aici, de asemenea, trebuie să fim atenţi", a declarat Vladimir Putin, întrebat de o prezentatoare despre avort.

Cu toate acestea, el este de părere că femeile ar trebui să îşi ducă sarcinile la termen pentru a rezolva criza demografică structurală a Rusiei, care a fost exacerbată de conflictul mortal din Ucraina şi de pandemia de COVID-19.

''Este în interesul statului ca problema demografică să se rezolve de la sine dacă femeile decid, după ce află că sunt însărcinate, să păstreze viaţa copilului", a spus el. ''Dar drepturile şi libertăţile femeilor trebuie, bineînţeles, să fie respectate", a subliniat preşedintele.

Vladimir Putin a mai spus că înţelege poziţia Bisericii Ortodoxe, principalul opozant al avortului, explicând că aceasta "luptă pentru viaţa tuturor".

Rusia se transformă de ani de zile într-o ţară conservatoare, afectând toate straturile societăţii, iar acest lucru s-a accentuat de la ofensiva sa în Ucraina, comentează AFP.

Vladimir Putin, care încearcă să obţină un nou mandat în martie 2024, a făcut, de asemenea, din apărarea valorilor familiei conservatoare un obiectiv major al politicii sale. De ani de zile, Kremlinul şi-a înmulţit stimulentele financiare pro-nataliste. Această politică a căpătat un nou sens după războiul din Ucraina.

Potrivit experţilor, interzicerea avortului nu duce la o creştere a numărului de naşteri.

În Europa dreptul la avort continuă să fie sever restricţionat sau ameninţat în mai multe ţări sau regiuni, consemnează aceeaşi agenţie de presă.

Includerea avortului în Constituţia franceză, care se află în centrul unui proiect de lege prezentat de curând în Consiliul de Miniştri, a fost salutată ca un "simbol puternic" de către asociaţiile feministe. Votul parlamentar final pentru consacrarea întreruperii voluntare de sarcină (avort) în Constituţia franceză va avea loc pe 5 martie 2024.

Singurul stat membru al Uniunii Europene în care avortul a rămas ilegal în toate circumstanţele, Malta şi-a relaxat uşor legislaţia în iunie 2023. Avortul este acum permis, dar numai în cazurile în care viaţa mamei este în pericol, iar fătul nu este viabil. Restricţiile au fost salutate de opoziţia conservatoare şi de Biserica Catolică, în timp ce militanţii pro-avort au deplâns o ocazie ratată de reformă.

În Polonia, o ţară cu tradiţie catolică, avortul este permis doar în caz de viol sau incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol. În 2020, Curtea Constituţională a dat dreptate guvernului populist-naţionalist, declarând "neconstituţionale" avorturile pentru malformaţii fetale. Legea anti-avort permite teoretic medicilor să efectueze un avort dacă viaţa femeii este în pericol, dar în practică este atât de restrictivă încât medicilor le este teamă să facă acest lucru. Legea prevede, de asemenea, o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru oricine întrerupe o sarcină sau ajută sau induce o femeie însărcinată să întrerupă sarcina. Opoziţia pro-europeană a ieşit victorioasă din alegerile parlamentare din octombrie şi speră să legalizeze avortul, dar soarta acestei promisiuni electorale rămâne incertă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri