Anul 2023 a arătat încă o dată că bogații lumii pot cheltui sume colosale indiferent de vremuri, chiar și pe obiecte mai puțin obișnuite, dar pe cât de bizare sunt unele achiziții, cele mai multe au rolul de a crea colecții prin care miliardarii să-și poată proteja economiile împotriva fluctuațiilor economice.

Cu toate acestea, unele achiziții sunt cu adevărat surprinzătoare, mai ales dacă nu prezintă o utilitate reală la prima vedere.

Un metru pătrat de aproximativ 40.000 de euro în Dubai, dinozauri în colecții private, pulovere, obiecte ale unor celebrități, dar și conace digitale, intră pe lista celor mai neobișnuite achiziții din 2023.

Sotheby’s International Realty lansează Luxury Outlook, raportul care dezvăluie cele mai recente tendințe din industria luxului, anticipând perspectivele din lumea tranzacțiilor de prestigiu, la nivel global. Sotheby’s International Realty este prezent în 83 de țări și teritorii, cu peste 1.100 de birouri și are peste 26.500 de consultanți.

Puteți consulta raportul în întregime AICI.

Cum a evoluat piața imobiliară în 2023 și ce ne spune despre 2024?

Anul 2023 a fost despre ajustarea pieței imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneț, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudită și Turcia, potrivit raportului Sotheby’s International Realty.

Piața imobiliară de lux din Dubai a atins noi culmi în 2023, cu tranzacții notabile înregistrate în segmentul super-luxury. Cumpărătorii din întreaga lume au fost interesați nu doar de proprietăți excepționale, ci și de beneficiile unui stil de viață premium care să completeze experiența unică a vieții în această destinație de lux.

Au fost înregistrate prețuri de vânzare record pe tot parcursul anului, atingând 40.000 Euro pe metru pătrat, așadar marcând creșteri consecutive de la an la an din 2020, potrivit lui Chris Whitehead, Managing Partner, Dubai Sotheby's International Realty.

Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilitățile de excepție oferite de proprietățile din Dubai, precum spații de recreere private, servicii de concierge personalizate și acces exclusiv la facilități de înaltă clasă. Se remarcă cererea crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf și design contemporan:

„Mulți dintre cei mai renumiți arhitecți și designeri din lume vor să-și pună amprenta în Dubai”, a declarat Chris Whitehead.

Meta Residence, cumpărată cu 11,2 milioane de dolari

Sinergia tehnologiilor deschide noi orizonturi și aduce eficiență sporită în întreaga industrie imobiliară. Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale și a experiențelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăților. Aceste tehnologii permit potențialilor cumpărători să exploreze în detaliu locuințe și spații comerciale fără a fi prezenți fizic, oferind o perspectivă mai completă și eliminând barierele geografice.

În toamna anului 2023, ONE Sotheby's International Realty a vândut un formidabil conac în Miami, pentru 11,2 milioane de dolari. Denumită Meta Residence, proprietatea este primul conac MetaReal din lume – așadar, o casă din lumea reală cu un geamăn digital în Sandbox Metaverse.

Tranzacția în numerar a obținut cel mai mare preț pe metru pătrat din Pinecrest, anume aproximativ 10.335 dolari, iar cumpărătorul a primit atât NFT-ul activului, cât și casa fizică.

Peste 6 milioane de dolari pentru un craniu de T-Rex

La nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor și în abordarea investițiilor, evidențiind interesul tot mai mare pentru colecționarea obiectelor de valoare și rarități. Noua categorie a colecționarilor tineri își îndreaptă atenția către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers și… dinozauri!

Acest trend indică o schimbare în percepția investițiilor, trecând de la activele tradiționale către obiecte tangibile cu valoare apreciativă. Schimbarea în mentalitate reflectă dorința de a avea un portofoliu diversificat și de a investi în experiențe tangibile.

De la începutul anului 2022, cel puțin șapte schelete de dinozauri, fie parțiale, fie complete, au fost adjudecate la prețuri uimitoare.

Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeași sumă, a fost adjudecat și un veritabil craniu de T-Rex.

Picasso și Klimt, vedetele pieței artei în 2023

Raportul Sotheby's arată că Pablo Picasso este pictorul care și-a pus semnătura pe cel mai scump tablou vândut în 2023. Opera Femme à la Montre, pictată în 1932, a fost vândută 90 de ani mai târziu la un preț de 139,4 milioane de dolari.

Sotheby a vândut un tablou și al pictorului austriac Gustav Klimt, și anume Dame mit Fächer (Doamna cu un evantai), în cadrul unei licitații ce a avut loc la Londra în iunie 2023. Vândută pentru aproximativ 108 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa.

Un manuscris de peste 1.100 de ani și un pulover cu oi, vândute pe sume record

În mai 2023, cea mai veche Biblie Ebraică, datând de la sfârșitul secolului al IX-lea, s-a vândut la New York pentru 38,1 milioane de dolari. Este un nou record pentru cel mai scump manuscris vândut vreodată la licitație.

Un alt record al anului 2023 a fost consemnat de un articol vestimentar. Puloverul cu oi al Prințesei Diana s-a vândut la Londra pentru suma 1,14 milioane dolari.

O vastă colecție de aproximativ 1.400 de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury, legendarul solist al formației Queen, au fost vândute în cadrul câtorva licitații tematice de excepție, colecție care a fost vizitată în Londra de un număr record de vizitatori de peste 140.000 de persoane.

Sursa foto: Sotheby’s

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri