JPMorgan este considerata cea mai puternica banca a lumii, conform unui clasament realizat de revista de specialitate The Bankers, in timp ce Royal Bank of Scotland (RBS) a suferit cea mai mare pierdere a sectorului bancar, relateaza Reuters.

Pierderea de 59,3 miliarde dolari inregistrata de RBS in 2008 a eclipsat orice alt rezultat negativ de pe piata bancara mondiala, inclusiv pierderea de 53 miliarde de dolari a Citigroup si cea de 47,8 miliarde de dolari a bancii Wells Fargo, scrie The Banker.

Profiturile bancare pe plan mondial au scazut cu 85% in 2008, la 115 miliarde dolari, fata de cele 781 miliarde obtinute in 2007, iar randamentul capitalului investit s-a prabusit la 2,69%, fata de nivelul anterior de 20%, potrivit NewsIn.

JPMorgan a ocupat locul intai in clasamentul celor mai puternice 1.000 de banci pe plan mondial, in 2007 grupul american ocupand pozitia a patra. [Profitul JP Morgan in T1]

Acest clasament, care este realizat inca din anii 1970, se bazeaza pe analizarea soliditatii capitalului sau a cantitatii de capital de rang intai detinut.

Bank of America a ocupat locul secund, iar pe locurile trei si patru au venit Citigroup si RBS, cele trei banci ocupand aceste locuri in ciuda dificultatilor financiare prin care au trecut in ultimul an. [Bank of America: Profit de 4,24 mld. dolari in T1]

JPMorgan s-a extins si s-a intarit prin preluarea rivalilor Bear Stearns si Washington Mutual, iar Bank of America a castigat mult prin achizitia bancii Merrill Lynch.

HSBC a cazut pe locul cinci dupa ce anul trecut ocupase prima pozitie, insa a fost singurul grup bancar dintre primele cinci care nu a primit sprijin guvernamental, putand ocupa pozitia a cincea in cazul in care ajutorul guvernamental nu ar fi luat in considerare.

Mitsubishi UFJ a fost cea mai bine plasata banca asiatica, de pe locul sapte, inaintea bancii chineze ICBC, de pe locul opt.

ICBC a fost cea mai profitabila banca in 2008, obtinand castiguri de 21,3 miliarde dolari, estimeaza The Banker.

Cele mai profitabile cinci banci din lume au fost din China sau Spania.

Pe locul doi al clasamentului profitabilitatii, dupa ICBC, s-a clasat China Construction Bank, cu un profit de 17,5 miliarde dolari, urmata de Santander (15,8 miliarde dolari), Bank of China (12,6 miliarde dolari) si BBVA (9,6 miliarde dolari).

Top 50 cele mai sigure banci din lume. Revista Global Finance, una dintre cele mai importante publicatii internationale, a publicat un top al celor mai sigure 50 de banci din intreaga lume, pentru prima oara in cursului un an, ca urmare a contextului economic actual.

Topul celor mai profitabile banci pe anul trecut. Profitul de anul trecut realizat de primele doua institutii de credit din sistem, respectiv BCR si BRD, este cu 135 milioane mai mare decat profitul inregistrat de bancile care ocupa pozitiile 3-10 (414, 8 mil euro), in topul celor mai mari jucatori din bankingul local.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Investitie de 400 de mil. de euro pentru Ebury