Novartis a finalizat in acest an preluarea unei participatii de 77% la Alcon, de la grupul Nestle.

Acordul a avut loc la capatul unui conflict de 11 luni cu actionarii minoritari ai Alcon si dupa ce a acceptat imbunatatirea ofertei initiale cu o componenta in numerar.

Actiunile Novartis au inregistrat cea mai mare crestere in mai mult de doi ani la bursa din Zurich, in urma anuntului ca Novartis va rascumpara actiuni, pentru a compensa emiterea de titluri.

Citeste si:

Astfel, Novartis va relua un program de rascumparare de actiuni in valoare de 10 miliarde de franci elvetieni (10,3 miliarde dolari), suspendat in aprilie 2008.

"Novartis devine lider mondial in domeniul produselor pentru ingrijirea ochilor prin preluarea unei platforme inovative cu ritm rapid de dezvoltare, bazata pe nevoile crescute ale unei populatii in curs de imbatranire", a declarat Daniel Vasella, presedintele Novartis.

Grupul elvetian spera ca preluarea Alcon, care valoreaza in total circa 52 miliarde de dolari, va contribui la diversificarea opertiunilor Novartis si il va proteja de pierderea patentelor unor medicamente cu vanzari mari, cum ar fi Diovan, destinat reglarii tensiunii arteriale.