În vreme de pandemie, Avocatul Poporului vrea să aibă salariu și pensie specială de judecător ICCJ, cazare gratuită și pașaport diplomatic

Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizație lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte, iar adjuncții acestuia vor avea o indemnizație lunară echivalentă cu cea a judecătorilor cu grad de curte de apel, potrivit unui propuneri legislative inițiate de 8 deputați, în aceste zile în care toată lumea se concentrează doar pe combaterea pandemiei de coronavirus.

"La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțîn un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.

Foștii Avocați ai Poporului și foștii adjuncți al Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puțîn un mandat complet, au dreptul la pensie și recalcularea acesteia în aceleași condiții," se mai arată în propunerea legislativă, potrivit Ziare.com.

Proiectul este semnat de patru deputați PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia), doi deputați UDMR (Izabella Ambruș și Eva Csep), deputatul PNL Adriana Săftoiu și deputatul Steluța Cătăniciu (neafiliat). Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 9 martie 2020.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat pe 12 martie că acest proiect să fie discutat în procedura de urgență, după ce pe 10 martie respinsese o cerere similară, potrivit portalului Camerei Deputaților.

Citeste si:
Orban: Fără măsuri de izolare, România era acum Italia la pătrat
Orban: Fără măsuri de...

AP are salariu de ministru și pensie de judecător CCR

Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, această funcție este asimilată că rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar funcția de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată că rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de secretar de stat, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestora.

De asemenea, la dată pensionarii sau recalcularii pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber (foto), a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale. "Sunt motive multiple de neconstituționalitate (...) am avut sesizări de la diverse categorii profesionale și analizând am constatat că sunt probleme mari de neconstituționalitate", a spus Weber.

Pașaport diplomatic și cazare gratuită

Proiectul legislativ prevede o formă mai amplă de reforma a Avocatului Poporului. Sunt modificări de esență în activitatea acestei instituții.

Citeste si:
PNL a depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului
PNL a depus cererea de...

"Scopul adoptării unui nou act normativ, după aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare și funcționare a instituției Avocatului Poporului și după multe modificări și completări, este de natură a îmbunătăți cadrul legal necesar garantării drepturilor și libertăților constituționale ale persoanelor fizice," se arată în expunerea de motive.

Iată câteva modificări propuse:

- Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului care nu au domiciliu și nici locuința proprietate personală în București beneficiază, de la dată numirii în funcție, de cazare gratuită, de transport săptămânal la și de la localitatea de domiciliu, în condițiile prevăzute de lege pentru deputați și senatori.

- Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului au dreptul la pașaport diplomatic în condițiile legii.

Citeste si:
Instanţa supremă a atacat legea de impozitare progresivă a...
Instanţa supremă a atacat...

Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Justiție »Citește și
Nelu Tătaru vrea să-l demită pe Adrian Ionel dacă UNIFARM nu-l înlocuiește
Setari Cookie-uri