Grupul petrolier american ExxonMobil Corp. a dat în judecată Uniunea Europeană, în încercarea de a elimina noile taxe pe profiturile extraordinare ale companiilor petroliere, susţinând că blocul comunitar nu are autoritatea legală pentru a impune astfel de taxe.

Acţiunea în justiţie este un răspuns important la noile taxe din partea industriei de petrol, care a înregistrat profituri record în acest an pe măsură ce guvernele occidentale au încercat să limiteze explozia facturilor la energie pentru consumatori, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Demersul ExxonMobil ar putea pune în pericol taxa pe profiturile extraordinare ale companiilor petroliere, care ar putea aduce miliarde de euro la bugetele statelor, bani cu care ar putea fi diminuate costurile cu energia pentru consumatori.

ExxonMobil a precizat că acţiunea a fost intentată de subsidiarele sale din Germania şi Ţările de Jos la Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg.

Taxa pe profiturile extraordinare ale companiilor petroliere este contraproductivă, a subliniat purtătorul de cuvânt de la Exxon, Casey Norton, şi va "submina încrederea investitorilor, descuraja investiţiile şi va creşte dependenţa de energia şi carburanţii importaţi".

La o întâlnire recentă cu investitorii, directorul financiar de la Exxon, Kathy Mikells, a estimat că taxa pe profiturile extraordinare ale companiilor petroliere ar putea costa grupul Exxon cel puţin două miliarde de dolari până la finele lui 2023. Aceste estimări "depind de modul cum fiecare ţară va implementa legislaţia", a spus Kathy Mikells. Recent, Exxon Mobil a revenit în top zece cele mai mari companii din indicele bursier american S&P 500 iar 2022 se prefigurează cel mai bun an din istoria companiei. Doar în T3, compania a avut un profit-record de aproape 20 de miliarde de dolari.

În România, Guvernul a aprobat miercuri transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri