Capacitatea limitata de racordare la retea, posibila saturare a pietei certificatelor verzi, asigurarea cash flow-ului si dificultatile de finantare sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta investitorii din domeniul energiei regenerabile din Romania, potrivit reprezentantilor CEZ, potrivit Mediafax.
Investitiile in domeniul energiilor regenerabile au la baza necesitatea asigurarii unei dezvoltari durabile, in conditiile in care sursele actuale sunt epuizabile, dar investitorii in acest domeniu se confrunta cu o serie de obstacole, a declarat directorul general al CEZ Trade.

"Partea plina a paharului este ca primim deja doua certificate verzi, care creeaza un oarecare sentiment de siguranta a recuperarii investitiilor", a spus Lungu, adaugand insa ca din punctul de vedere al companiei pe care o reprezinta reglementarile sunt instabile si neclare.

"De ce continuam sa dam acces la retea, respectiv sa semnam contracte de racordare, care potrivit ultimelor date ar fi undeva la 13.500 MW? De asemenea, sunt date avize tehnice pentru racordare la nivel de 10.000 MW. Va inchipuiti, 23.000 MW? Nimeni nu cred ca isi poate imagina ca asa ceva se va intampla in Romania", a spus Lungu.

Referindu-se la abordarea autoritatilor, Lungu a spus ca Transelectrica invoca lipsa unor prevederi legale care sa permita refuzul accesului, desi unele proiecte sunt fanteziste, insa ANRE a anuntat in mod constant ca actuala capacitate de conectare este limitata.

Alt obstacol este, potrivit lui Lungu, posibilitatea saturarii pietei in ceea ce priveste certificatele verzi undeva la nivelul anilor 2015-2016.
"In acel moment, avand in vedere evolutia capacitatii instalate de regenerabile si cresterea obligatiilor prin cota de energie produsa se va ajunge pentru o perioada scurta ca energia generata de capacitatile regenerabile sa fie mai mare decat necesitatile noastre pentru indeplinirea cotei. Nimeni nu stie ce se va intampla (...) cu pretul certificatelor. Probabil se va prabusi, dar exista o limita minima prevazuta in lege", a spus reprezentantul CEZ.

El a adaugat ca in actualul sistem de reglementare un numar de certificate verzi va fi pierdut.

Lungu a spus ca alta problema se refera la asigurarea unui cash flow pentru investitori, aratand ca ultimele patru-cinci sesiuni derulate pe OPCOM pe piata certificatelor verzi au condus la tranzactii extrem de reduse.

Totodata, alta problema tine de reglementarile destul de neclare privind ordinea de intrerupere in caz de necesitate.
In plus, investitorii se confrunta si cu dificultati de finantare pentru noile proiecte, pe fondul unor reactii "extrem de precaute" din partea bancilor, a spus Lungu.

La finalul prezentarii, Lungu a facut si o serie de recomandari, afirmand ca ar fi de preferat ca, pe fondul cresterii ponderii costurilor cu certificatele verzi in pretul final al energiei, acestea sa fie trecute separat pe factura.

El a mai spus ca accesul garantat si nu prioritar la retea este obligatoriu pentru a nu se pierde o energie costisitoare, care reprezinta o necesitate, iar la nivelul Transelectrica ar fi utila realizarea intr-un timp scurt a unui sistem de prognoza la nivel de tara.

Printre cei mai mari producatori de energie eoliana din Romania se numara CEZ (Cehia), Enel (Italia) si Energias de Portugal.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri