"Daca anul 2011 se remarca prin prima mare modificare de viziune cu privire la scopul reglementarii pietei muncii (protectia salariatilor in fata puterii economice dominante a angajatorului), aceasta modificare realizandu-se pe de o parte prin adoptarea Legii nr. 40/201, care modifica in mod substantial unele institutii de dreptul muncii acordand puteri sporite angajatorilor, iar pe de alta parte prin adoptarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social, prin care sunt diminuate in mod consistent atributiilor si puterile sindicatelor, anul 2012 se caracterizeaza prin acalmie. (...) Asadar, anul 2012 l-am putea caracteriza ca un an anost din perspectiva reglementarii pietei muncii", spune avocatul Costel Gilca (foto).


Cu toate acestea, potrivit lui Gilca, anul 2013 va fi diferit, anul viitor fiind asteptate modificari ale Legii dialogului social (proeict aflat in dezbatere de mai multa vreme), precum si ale Codului muncii (o initiativa cetateneasca initiata de BNS si de prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu fiind deja publicata in Monitorul Oficial).

"Cat de radicale vor fi aceste modificari urmeaza a le vedea. In opinia noastra, dupa parcurgerea textului initiativei cetatenesti cu privire la Codul muncii, putem spune ca diferentele nu sunt fundamentale, ca nu asistam la o reorientare a principiilor, ci doar la clarificari a institutiilor deja existente", a adaugat Costel Gilca.
Vezi lista actelor normative adoptate in anul 2012 pe siteul costelgilca.ro.

Sursa foto: freedigitalphotos.net