Scurta documentare - discutii cu cativa consultanti care il cunosc profesional - mi-a oferit o descriere schematica: Ahmed Hassan, country leader Deloitte pentru Romania si Moldova, este un ins organizat, incapatanat si analitic in argumentare - o apreciere cu care rezonez inca din primele 15 minute dupa ce am inceput interviul cu el. Urmatoarele zeci de minute mi-au propus, pana la urma, un partener de discutie relaxat.
Suntem peste drum de cladirea America House din Capitala, la trei minute de sediul companiei Deloitte, de unde Ahmed Hassan conduce una dintre cele mai puternice companii de consultanta financiara din Romania. Ne intalnim la Osteria Gioia, un restaurant italian dintr-un grup foarte restrans al celor cu gastronomie fina.

Invitatul meu la pranz pare relaxat si preocupat in acelasi timp. Camasa albastra, fara cravata, descheiata de primul nasture, dar imbracata peste un tricou alb casual, sustine atmosfera de vineri in care ne intalnim, iar costumul gri, putin lucios, face pereche buna cu butonii de la camasa si cu ochelarii simpli si eleganti.

Primul sfert de ceas al interviului imi face cunostinta cu un partener de dialog bine organizat, care raspunde prin analiza, cu explicatii invariabil corecte si atent alese. “Cand lucrezi in servicii de consultanta, planul personal este puternic influentat de latura profesionala. Sunt fericit de cum a evoluat anul 2012, mai ales ca am inregistrat o crestere a incasarilor in contextul unei piete dificile. Am planuri ambitioase in continuare. Am atras mai multi angajati in organizatie pe pozitii de management. Specialistii buni cauta o echipa castigatoare, si anume ce au gasit la Deloitte”, imi replica Ahmed Hassan clasicei intrebari despre cat de bun este anul 2012 la nivel de business.
“Este firesc pana la urma. Asa sunt toti”, imi spun cu gandul la stilul sobru al celorlalti trei manageri din conducerea firmelor care formeaza "careul de asi" ai serviciilor profesionale - PricewaterhouseCoopers, KPMG si Ernst & Young. Ahmed Hassan, 44 de ani, consultant specializat in audit, a devenit in urma cu un an country leader pentru Romania si Moldova in cadrul Deloitte si este singurul expat care conduce o divizie locala a unui Big 4. Chiar si asa, experienta lui este bogata pe piata romaneasca: s-a alaturat echipei Deloitte din Bucuresti in 1999 si este partener de un deceniu. De asemenea, a fost primul partener din Balcani care a devenit membru al Consiliului Director al Deloitte Europa Centrala si totodata, primul presedinte din aceasta regiune.

“Sa nu mai visam la anii 2006-2007”


Primul sfert de ora din cele doua de conversatie cu tot felul de subiecte economice si personale mi-l aduce in fata pe consultantul financiar Ahmed Hassan, un analist sobru al pietei de profil.

In primul rand, incearca sa ma convinga ca planul personal este puternic influentat de latura profesionala atunci cand lucrezi in servicii profesionale. Chiar daca, usor contrariat, percep aceasta argumentare valabila in majoritatea profesiilor, imi las invitatul la pranz sa-si continue bilantul anului, mai ales ca, potrivit propriilor evaluari, e “foarte fericit” de cresterea din 2012 in contextul unei piete dificile. “Am planuri ambitioase mai ales ca am atras angajati cheie pe pozitii de management. Oamenii buni sunt greu de recrutat mereu, nu este o tendinta caracteristica acestei perioade. In acelasi timp, nu am mai pierdut oameni buni ca in anii de crestere economica. Nebunia acelor vremuri a trecut, iar stabilitatea caracterizeaza consultanta financiara in prezent. Din perspectiva clientilor, am atras un client foarte mare: Tiriac Grup, probabil miscarea anului in piata de audit, dupa 15 ani de exclusivitate cu alta companie de consultanta.”

Un scurt schimb de judecati despre evolutia anului viitor este de neocolit, iar opinia consultantului iese in evidenta chiar inainte sa comandam pranzul. “2013 va fi un an dificil: suntem inconjurati constant de mesaje negative dinspre zona euro. De asemenea, instabilitatea politica afecteaza sentimentul increderii in business. Am observat ca multe firme care planuiau decizii strategice de business amana aceste proiecte, in asteptarea vestilor bune si a stabilitatii politice. In opinia mea, urmatoarele 12 luni vor fi critice pentru ca stabilitatea politica va veni la un moment dat, din fericire. Noi nu ne uitam la ce formatiune politica vine la putere, ci asteptam claritate la nivel guvernamental. Alegerile din decembrie sunt esentiale pentru business, dar nu inseamna ca vom scapa de amenintarea recesiunii, insa vom vedea luminita de la capatul tunelului. Din multe puncte de vedere, aceasta este noua realitate in care traim. Nu trebuie sa mai visam la anii 2006-2007. Acea perioada va fi greu de atins din nou, e posibil sa fie ani unici in istoria Romaniei si sa nu-i mai vedem in urmatoarea jumatate de secol”.

Stiti un banc cu manageri consultanti?


Chiar daca suntem intr-unul din cele mai bune restaurante cu bucatarie italieneasca din Bucuresti, comandam fiecare cate o portie de muschi de vita argentiniana. A mea este cu legume de gratar, iar Ahmed Hassan o prefera acompaniata cu o portie de cartofi cu rozmarin.
In asteptarea pranzului, continuam conversatia pe teme economice, cu o preferinta fata de relatia dintre mediul privat si stat. Mai precis, analizam nepotrivirile dintre cele doua sectoare pe care Ahmed Hassan le cunoaste cum se cuvine. “Cum piata este dificila, e greu pentru toti: atat pentru stat, cat si pentru privat. Privatul se straduieste sa creasca, iar statul are nevoie de restructurare, un factor decisiv pentru evolutia economiei in urmatorii 2-3 ani. Este obligatoriu pentru guvernanti sa accepte o reorganizare profunda - operationala si financiara - , in randul companiilor de stat si sa urmareasca exemplul antreprenorilor si al companiilor private care s-au descurcat mai bine in criza”.
Imi propun sa schimbam cursul discutiei si propun o gluma despre contabili si auditori: “Stiti care sunt clientii preferati mereu de contabili? Firmele mici”. Nu-mi dau seama daca anecdota e plina de haz pentru Ahmed Hassan, insa el imi replica rapid ca raspunsul intrebarii de mai sus are legaturi clare cu activitatea Deloitte. Spre exemplu, Deloitte recompenseaza prin proiectul CE Technology Fast 50 2012 companiile de tehnologie care se afirma rapid . “Incurajam firmele mici si mijlocii, iar cel mai bun moment pentru sprijin este atunci cand acestea sunt asemenea gazelelor, cu potential de crestere. Uitati-va ce vedem la tarile care o duc bine din punct de vedere economic: firmele mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a unei economii.” Momentul este favorabil abordarii tentatiei de a intra in antreprenoriat dupa o cariera de doua decenii in consultanta financiara. “M-am gandit de multe ori sa devin antreprenor si cred ca voi face acest pas la un anumit moment in cariera. Mi-as dori sa ajut o idee sa creasca, iar acesta este un obiectiv personal. Cel mai probabil se va intampla dupa ce ma voi retrage de la Deloitte. Dar nu la pensie, caci atunci doar voi citi ziarele”, spune Ahmed Hassan, amuzat de postura unei persoane restrase, care doar lectureaza presa.



Profit de momentul in care chelnerii servesc masa si il rog pe seful Deloitte sa imi spuna bancul preferat despre consultanti. Constat deja cum Ahmed Hassan se departeaza de tonul prudent in care raspunde intrebarilor mele, iar atmosfera dialogului devine mult mai relaxata. “Cand contabilii si auditorii se strang impreuna si se intreaba cum de nu exista filme despre ei, asa cum sunt cu avocati, doctori si brokeri, raspunsul este evident: vietile noastre nu sunt amuzante”. Detaliile din continuarea acestui articol arata ca nu este deloc asa, ba chiar consultantul Ahmed Hassan, unul dintre cei mai puternici oameni din consultanta financiara romaneasca, are succes in proiectul echilibrarii vietii personale cu proiectele profesionale, mai ales la presiunea celor doi copii, in varsta de 8, respectiv 11 ani. “Ei sunt prioritatea mea. Imi guverneaza viata. Incerc, de exemplu, sa vad filmele acasa, in familie”. Cel mai recent film urmarit in familie este o pelicula din 2009, “Up in the air”, care are legatura cu jobul sau, de consultant. Daca ar fi regizor si ar trebui sa puna in scena un film despre cei mai reprezentativi consultanti financiari din Romania, Ahmed Hassan ar da roluri competitorilor sai “care au facut lucruri minunate”. Nu se gandeste obligatoriu la celelalte companii din Big 4, ci la firmele de consultanta de nisa si la bancile de investitii, majoritatea crescute de romani. “Daca seful meu mi-ar da un buget suplimentar, i-as angaja pe acesti competitori imediat pentru ca sunt profesionisti.” Care ar fi genul propriului film imaginat? “O drama, fara indoiala, caci asa e in consultanta financiara: unii reusesc in cariera, altii nu. Cand esti consultant, traiesti viata profesionala la intensitate maxima. Prefer, totusi, un documentar, insa nu l-ar urmari nimeni, asa ca mai bine il transformam in drama.”

Cei doi fii ai lui Ahmed Hassan locuiesc si studiaza in Bucuresti. Primul s-a nascut in Pakistan, iar al doilea aici si s-au obisnuit cu stilul de viata din Romania. “Viata mea s-a schimbat cand au aparut si au devenit centrul tuturor activitatilor, imi influenteaza inclusiv deciziile de cariera. Copiii iti produc o schimbare fundamentala in ceea ce priveste concentrarea”.

Cei din jurul sau spun despre managerul Deloitte ca are un profil psihologic analitic, iar fiul cel mare este diferit de el, este “idealist”. “Viseaza la o cariera in industria filmului. Se gandeste la tot felul de lucruri care mie nu-mi trec prin minte”. In schimb, spune ca fiul cel mic ii seamana mai mult: este calculat, isi masoara si structureaza fiecare pas. “Discut cu baietii mei si despre bani pentru ca educatia financiara este esentiala. In primul rand, nu le cumparam mereu ceea ce isi doresc. Ii facem sa constientizeze ca trebuie sa munceasca pentru tot ceea ce primesc, ca totul are un cost in spate. E important sa inteleaga ca nu se rezuma totul la avea bani, ci la cum sa-i gestionezi. De exemplu, ii invat acum importanta economisirii”.



In timp ce servim muschiul de vita argentiniana, Ahmed Hassan imi da detalii despre comunitatea pakistaneza din Romania, formata din aproximativ 300 de oameni. Majoritatea au afaceri mici, cativa detin companii importatoare mari, iar circa 20 sunt executivi in banci si multinationale. Cu acestia ii face placere sa joace crichet, mai ales ca sportul devine tot mai popular in tara noastra. Iarna joaca in corturi de tenis, ba chiar organizeaza turnee cu cele sase echipe din Romania. Incearca sa promoveze crichetul in Romania, iar pentru o popularizare mai eficienta fiecare echipa trebuie sa aiba cel putin doi jucatori romani. Crichetul se joaca intre doua echipe a cate 11 jucatori. In timp ce o echipa bate mingea, incercand sa realizeze cat mai multe alergari, un sportiv de la cealalta echipa arunca mingea (bowler), facand asta astfel incat sa i-o dea jucatorului care o prinde (din spatele celui care o bate) si impiedicand echipa oponenta sa marcheze. “Eu sunt unul dintre cei din spate, caci nu pot arunca mingea foarte tare”, spune Ahmed Hassan, adaugand ca prefera sa nu amestece sportul cu afacerile, chiar daca uneori mai joaca si cu clientii sai.

Pakistan si Romania: ce lucruri au in comun cele doua tari


Discutia revine la un subiect economic, mai exact dinamica economiei din Pakistan, despre care Fondul Monetar International anunta ca inregistreaza un avans anual considerabil, de 3-3,5%, cea mai mare cadenta de crestere din ultimii cinci ani. “Economia pakistaneza a avut atat de multe lovituri incat a devenit rezistenta in fata socurilor externe, iar problemele de securitate sunt mai amenintatoare decat cele politice. De fiecare data cand merg acasa, prietenii care au afaceri imi spun ca le merge bine. Eu sunt dezamagit, insa, de politicienii din Pakistan. Economia si sectorul privat sunt intr-o forma buna in ciuda problemelor politice. Lucrurile sunt similare cu cele din Romania: coruptia este o problema si la mine acasa”, imi explica Ahmed Hassan pe un ton vizibil dezamagit.

Practic, managerul care conduce Deloitte Romania nu a lucrat in tara sa natala mai mult de sase luni. Chiar inainte de finalul studiilor la Universitatea din orasul Punjab, si-a inceput cariera intr-o firma de contabilitate din Pakistan, care i-a definit parcursul profesional in mod deosebit.

Era in perioada obligatorie de practica de trei luni pentru a-si sustine licenta la facultate. Provenea dintr-o familie modesta, si cum in Pakistan aveai nevoie de cunostinte si relatii pentru a obtine un job bun (o alta asemanare cu Romania, dupa propriile observatii), a apreciat oportunitatea de a fi stagiar intr-o companie de contabilitate. “Am luat o cravata de la fratele meu, m-am dus la birou luni si a doua zi m-au trimis la unul dintre clienti. Am stat pe teren o saptamana departe de familie. A fost prima mea experienta adevarata de consultant”.

Dupa cele cateva luni in Pakistan au urmat sapte ani de cariera in Londra, iar apoi s-a mutat in Singapore, unde lucra cand s-a ivit oportunitatea de a veni in Romania. A fost o decizie spontana. “Stabilisem sa ma mut in Canada, eram 90% hotarat sa lucrez acolo, cand Romania a aparut in peisaj, chiar in ultimul moment. O persoana si doua propozitii m-au convins imediat”. Cele doua enunturi au fost “Vreau sa construiesc un biroul local al Deloitte in Bucuresti. Am nevoie de tine sa fii parte din acest proiect. Primele 6 luni au fost dificile in Bucuresti”, isi aminteste consultantul financiar. Ce l-a tinut aici in ciuda ofertelor din alte tari? “Colegii de birou, care erau foarte amabili. Mi-am zis ca nu ii pot dezamagi. Am crescut in paralel cu firma noastra. A evolua pana la pozitia de partener Deloitte e ca si cum ai deveni antreprenor”, explica Ahmed Hassan. Mereu a avut optiunea sa devina CFO de multinationala, insa aceasta varianta nu a fost o tentatie suficient de atragatoare: in opinia sa, functia de director financiar presupune un job mai limitat, cu mai putine perspective decat cea de consultant. “Aici am mai multi clienti, totul seamana cu antreprenoriatul”.

Londra, metropola in care a lucrat multi ani, nu ii mai place atat de mult, a devenit un oras supraincarcat, in opinia lui. “E prea mult haos acolo, jumatate din timp il petreci in trafic. Singapore si Bucurestiul sunt mai prietenoase, transportul este mai eficient, mai relaxant, chiar mai sigur din multe puncte de vedere.”

“Puterea leadershipului este data de forta bancii de rezerva”

Ca manager, Ahmed Hassan pariaza pe delegare. Conduce o echipa formata dintr-un presedinte, plus 13 parteneri , si insista pe faptul ca o firma de consultanta nu trebuie sa fie dependenta de un lider, nici macar de cativa oameni. “Uitati-va la echipa de fotbal Manchester United. Nu este vorba doar despre primii 11, ci despre ceilalti 11 jucatori care stau pe margine. Totul se rezuma la competitia interna. Puterea leadershipului e data de forta bancii de rezerva. Daca eu as pleca de la Deloitte, sunt 3-4 persoane care m-ar putea inlocui a doua zi.”

Comparatia firmei de consultanta cu un club de consultanta imi place si incerc sa aflu de la Ahmed Hassan performerii anului 2012 pentru echipa Deloitte Romania. “Departamentele de taxe si juridic au crescut fantastic, cu cel putin 25% in 2011 si 15-20% anul acesta. Practic, ei conduc plutonul de cresteri. Auditul a crescut cu 3% anul trecut, iar avansul va fi de 5-10% in 2012. Consultanta financiara a inregistrat o crestere redusa, dar trebuie sa privim lucrurile realist: competitorii nostri mai mici, nu neaparat cei din Big 4, sunt tot mai puternici”.

Incheiem interviul Lunch@Wall-Street.ro cu un ton de business, asa cum l-am inceput. Subiectul din final e cat se poate de relevant si actual: cresterea presiunii pe fee-uri din consultanta, care, in opinia lui Ahmed Hassan, aproape ca a ruinat piata de audit. Acest lucru se intampla prin doua cai: in primul rand, unii consultanti au strategii concrete prin care isi distrug propriul business. “Inteleg strategia lor, dar nu sunt de acord cu ei. Presiunea pe preturi este prea mare. Businessul de audit devine manufacturier. Pentru a-si pastra clientii, o parte din firme au redus tarifele si cu 50% fata de anul anterior. Este nesanatos!” A doua sursa de presiune pe fee-uri se refera la situatiile in care unele firme abordeaza un client cu oferte reduse cu 30%, chiar daca isi asuma ca nu pot duce procesul de consultanta pana la capat. “Sunt in favoarea competitiei din partea firmelor mici, dar pastrand calitatea serviciilor ridicata”, incheie Ahmed Hassan.

Nota de plata

Apa minerala 1 l - 17 lei
Coca Cola Zero - 9 lei
Salata vegetariana - 30 lei
Cartofi cu rozmarin - 10 lei
Legume la gratar - 16 lei
Muschi de vita argentinian - 90 lei
Muschi de vita argentinian - 97 lei

----------

Total: 269 lei

Fotografiile au fost realizate de Stefan Panfili (www.mtmtka.com)

@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri