Multe carnete nu sunt in prezent la Casa de Pensii pentru scanare, ci au fost returnate Inspectoratelor de Munca din lipsa resurselor pentru a finaliza prelucrarea si scanarea datelor, asa cum prevede legea, potrivit unui comunicat transmis de firma de consultanta Accace.
Desi in prezent nu ar mai trebui sa existe discutii privind prelucrarea, scanarea sau termenul de predare a carnetelor de munca, iata ca, la doi ani dupa desfiintarea oficiala a acestora, consultantii atrag atentia ca discutiile continua.

Povestea incepe in 2005, cand hotararea nr. 1768 stabileste obligatia preluarii din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 01.04.2001 si predarea lor catre casele de pensii in vederea prelucrarii.

S-a estimat atunci o perioada de doi ani necesara prelucrarii datelor, timp in care Casele de Pensii urmau sa colaboreze cu Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale.

In 2008, cand ar fi trebuit ca procesul de prelucrare sa se apropie de final, autoritatile revin asupra hotararii din 2005 printr-un nou act: hotararea nr. 1.413 care prelungeste termenul de prelucrare a datelor si adauga procesul de scanare. Un an mai tarziu, se extinde din nou termenul final de prelucrare a carnetelor cu inca un an, pana la 30 septembrie 2010.

Aceasta ultima prelungire a fost insa de asteptat avand in vedere ca prin Ordonanta de urgenta nr. 148/2008 care modifica legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, s-au stabilit urmatoarele:

• Vechimea in munca se dovedeste cu inscrierile din carnetul de munca doar pentru perioada de pana la 31.12.2010.
• Inspectoratele de munca trebuie sa predea angajatorilor carnetele de munca, urmand ca acestia sa le returneze angajatilor pana la data de 30.06.2011

La sfarsitul lui iunie se vor implini deci doi ani de la termenul limita la care angajatii ar fi trebuit sa intre in posesia carnetelor de munca. „In prezent, foarte multe carnete au fost returnate Inspectoratelor de Munca deoarece nu au existat resurse suficiente pentru finalizarea celor doua procese, multe carnete fiind doar prelucrate, insa nu si scanate”, spune Angelica Ene, Payroll Accountant in cadrul Accace.

Carnetele de munca urmeaza sa fie scanate, insa nu s-au mai facut precizari clare cu privire la termenul exact. Consultantul Accace avertizeaza ca angajatii isi pot ridica respectivele carnete de la Inspectoratele de Munca sau de la Casele de Pensii, in functie de situatie, doar pe propria raspundere si doar daca reprezentantul institutiei respective accepta, in functie de justificare, motivul invocat de angajat – de pilda in caz de pensionare.

Multe persoane se tem ca aceste carnete au fost pierdute si solicita angajatorilor dovada existentei lor.

„Deoarece nu pot oferi un raspuns clar privind termenul de predare, angajatorii se vad nevoiti sa gaseasca o modalitate eficienta de a evita orice conflicte pe aceasta tema cu angajatul, ultima solutie fiind indrumarea acestora catre Inspectoratele Teritoriale sau catre Casa de Pensii pentru a primi o confirmare de la reprezentantii acestora”, explica Angelica Ene.

Consultantul este insa de parere ca ingrijorarea angajatilor este justificata „deoarece cartile ce trebuie scanate sunt cele cu vechime inaintea datei de 01.04.2001 ale caror inscrieri sunt foarte greu de recuperat sau de reconstituit”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri