Modificarile legislative cu privire la certificatele verzi dezamagesc investitorii din sectorul energiei regenerabile, dar acestia probabil ca nu se vor retrage din Romania, intrucat suntem o tara inca atractiva pe acest sector si afacerile cu energie regenerabila isi vor mentine profitabilitatea, au declarat specialistii TPA Horwath cu ocazia prezentarii unui raport despre energia verde.
Guvernul a decis recent ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta.

Cu toate ca modificarea legislativa a uluit producatorii de regenerabile, partenerul TPA Horwath Cristina Petrescu sustine ca modificarile se bazeaza pe niste calcule solide facute de ANRE, iar "taierile la nivel macro sunt justificate".

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) si-a exprimat nemultumirea fata de decizia Executivului de a aproba ordonanta de urgenta care modifica Legea 220/2008, care practic opreste pana in 2018 distributia certificatelor verzi, prin care statul sprijinea centralele eoliene.

Specialistul TPA a afirmat ca, in urma intalnirilor avute cu clientii, desi acestia acuza lipsa de predictibilitate, acestia sunt inca multumiti, cel putin cei care au proiecte mari care genereaza deja profit.

"Desi se plang de lipsa de predictibilitate, investitorii sunt inca multumiti. Este inca profitabil sa investesti in Romania", crede Petrescu.

Intrebata despre posibilitatea ca unii investitori sa nu isi mai poata plati creditele luate de la banci, partenerul TPA a raspuns ca nu exclude astfel de cazuri, dar cine nu va putea sa duca mai departe sau sa administreze un parc eolian probabil ca va alege solutia de a vinde.

Pe de alta parte, Simona Chirica, partener al casei de avocatura Schoenherr avertizeaza ca "multi clienti sunt dezamagiti de aceste modificari si se gandesc daca sa mearga mai departe cu investitiile".

Daca efectele modificarilor legislative nu sunt inca clare in ceea ce priveste deciziile de business ale investitorilor, este cert insa ca acestea vor cobori profitabilitatea afacerilor cu eoliene si este si normal avand in vedere ca veniturile din certificatele verzi reprezinta 55% din incasarile unei "ferme eoliene".

"Atata timp cat ramane profitabila, investitorii nu au motive sa plece. Suntem inca atractivi, cel putin pe acest sector", a subliniat partenerul TPA Horwath Claudia Stanciu-Stanciulescu (foto).

De altfel, Romania ocupa locul 5 in Europa in ceea ce priveste capacitatea instalata in 2012, cu 923 MW, dupa tari precum Germania (2.415 MW), Marea Britanie (1.897 MW), Italia (1.973 MW) si Spania (1.122 MW).

"Analizand stadiul de dezvoltare a parcurilor eoliene in curs de finalizare, pentru 2013 se prognozeaza instalarea a aproximativ 617 MW suplimentari, estimandu-se ca Romania va reusi sa asigure din energia eoliana 8% din totalul consumului brut de energie al tarii", arata raportul TPA.

Exista insa si efecte pozitive ale ordonantei, dupa cum spunea recent Cristina Popescu, partener in cadrul societatii de avocatura Eversheds Lina & Guia, unul dintre acestea fiind "maturarea" pietei de proiectele speculative. Avocata estimeaza, insa, ca aproximativ jumatate dintre proiectele reale vor fi abandonate, in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla.

„Modificarea aceasta este o lovitura in general pentru toata partea de regenerabile, cu excepția biomasei, unde nu au loc modificari, dar care necesita o tehnologie mai complicata si implica mai mult efort atat in faza de proiectare, cat si pe durata operationala a proiectelor. Estimez ca proiectele pe biomasa vor continua sa existe, insa acestea oricum reprezinta o proporție infima din toata energia regenerabila”, spune Cristina Popescu.

Ordonanta de urgenta privind sprijinul pentru energia regenerabila a fost publicata in Monitorul Oficial fara prevederea din proiectul de act normativ prin care marii consumatori de electricitate erau scutiti de plata a 50% din certificatele verzi,acestia urmand sa fie exceptati doar dupa avizul CE, potrivit Mediafax.

Proiectul de OUG care a modificat legea energiilor regenerabile prevedea ca marii consumatori, cu un consum anual mai mare de 150.000 MWh, urmau sa plateasca certificate verzi pentru 50% din energia achizitionata.
In forma finala a OUG, aceasta prevedere este inlocuita insa cu cea prin care un procent din energia livrata consumatorilor finali este exceptata de la prevederile legale.

"Se excepteaza de la prevederile prezentei legi un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor finali, cu respectarea reglementarilor europene incidente. Conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, conditionata de aplicarea programelor anuale de crestere a eficientei energetice, vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului si fac obiectul unei reglementari a ANRE separate, dupa notificarea la Comisia Europeana si obtinerea unei decizii pozitive din partea acesteia", se arata in OUG.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri