Guvernul a decis recent ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta.

Cu toate ca modificarea legislativa a uluit producatorii de regenerabile, partenerul TPA Horwath Cristina Petrescu sustine ca modificarile se bazeaza pe niste calcule solide facute de ANRE, iar "taierile la nivel macro sunt justificate".

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) si-a exprimat nemultumirea fata de decizia Executivului de a aproba ordonanta de urgenta care modifica Legea 220/2008, care practic opreste pana in 2018 distributia certificatelor verzi, prin care statul sprijinea centralele eoliene.

Specialistul TPA a afirmat ca, in urma intalnirilor avute cu clientii, desi acestia acuza lipsa de predictibilitate, acestia sunt inca multumiti, cel putin cei care au proiecte mari care genereaza deja profit.

"Desi se plang de lipsa de predictibilitate, investitorii sunt inca multumiti. Este inca profitabil sa investesti in Romania", crede Petrescu.

Intrebata despre posibilitatea ca unii investitori sa nu isi mai poata plati creditele luate de la banci, partenerul TPA a raspuns ca nu exclude astfel de cazuri, dar cine nu va putea sa duca mai departe sau sa administreze un parc eolian probabil ca va alege solutia de a vinde.

Pe de alta parte, Simona Chirica, partener al casei de avocatura Schoenherr avertizeaza ca "multi clienti sunt dezamagiti de aceste modificari si se gandesc daca sa mearga mai departe cu investitiile".

Daca efectele modificarilor legislative nu sunt inca clare in ceea ce priveste deciziile de business ale investitorilor, este cert insa ca acestea vor cobori profitabilitatea afacerilor cu eoliene si este si normal avand in vedere ca veniturile din certificatele verzi reprezinta 55% din incasarile unei "ferme eoliene".