Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015, in loc de 2016, cum este prevazut in prezent.
Statul acorda ajutoare de minimis, in cadrul unei scheme derulate in perioada 2013-2014, de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investitii, pe o perioada fiscala de trei ani, daca aceste firme creeaza si pastreaza sapte locuri de munca pe o perioada de trei ani de la realizarea investitiei, in cazul sumelor peste 100.000 euro.

"Urmare a interesului deosebit manifestat de reprezentantii mediului de afaceri pentru schema de ajutor de minimis si in vederea asigurarii accesului la finantare a cat mai multor operatori economici, se propune majorarea bugetului alocat schemei de la 400 milioane lei la 500 milioane lei. Initiatorul previzioneaza astfel si o crestere semnificativa a numarului de IMM-uri beneficiare de ajutor de
minimis, la aproximativ 2.000", explica autoritatile masura adoptata miercuri.

Bugetul alocat ar putea fi suplimentat cu credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014 si credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei atat pentru anul 2014, cat si pentru 2015.

Ajutoarele de minimis se vor acorda IMM-urilor pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, in cuantum de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finantare. Ajutoarele trebuie sa se incadreze intr-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul firmelor care au activitate in domeniul transportului rutier.

Firmele vor primi aceste ajutoare daca se angajeaza ca vor pastra angajatii existenti la data depunerii cererii de finantare si ca vor crea, pana la finalizarea investitiei, cinci locuri de munca, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv sapte locuri pentru sumele cuprinse intre 100.000 si 200.000 euro. Dintre acestea, cel putin doua, respectiv trei locuri de munca trebuie sa fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni. Firmele trebuie sa mentina aceste posturi inca trei ani de la finalizarea investitiei.

In plus, IMM-urile trebuie sa nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal in curs si 2 ani anteriori) sau, in cazul in care au beneficiat de acestea, suma sa nu fi depasit plafoanele mentionate.

Termenele de solutionare a cererilor de acord pentru finantare, respectiv a cererilor de plata a ajutorului de minimis aprobat au fost prelungite de la 30 de zile lucratoare la 60 de zile lucratoare.

"Totodata, in vederea asigurarii resurselor bugetare necesare sustinerii realizarii investitiilor intr-un interval de timp cat mai scurt, precum si pentru asigurarea echilibrului bugetar asumat prin angajamentele cu organismele financiare internationale, perioada de plata a ajutorului de minimis se reduce pana la 31.12.2015, cu esalonarea corespunzatoare a creditelor bugetare necesare pentru plata ajutorului de minimis", se preciza in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern.

Anterior, termenul de plata a ajutorului era prevazut pana la finele anului 2016."Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare se amana pana la data de 28.08.2013, la ora 08.30. Aceasta amanare survine in urma faptului ca termenul-limita de depunere a declaratiilor fiscale ale agentilor economici - 25 ale fiecarei luni - genereaza varful maxim de trafic al incarcarii sistemului informatic alocat si coincide in luna august cu o zi nelucratoare, urmand a fi transferata pentru data de 26.08.2013", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri