Tot mai multi europeni trec granitele in spatiul comunitar cu sume uriase de bani nedeclarati, in incercarea de a-si proteja averile de cresterea taxelor, investigatiile fiscale si inasprirea reglementarilor in Elvetia si alte paradisuri fiscale, valoarea confiscarilor fiind in crestere continua.

Un fost ambasador francez in Irak si Tunisa, Boris Boillon, cu studii la doua universitati de prestigiu si detinator al medaliei Legiunea de Onoare, a fost prins in iulie intr-o gara din Paris cu 350.000 de euro in numerar, pe care dorea sa ii duca in Belgia, relateaza New York Times, conform Mediafax.

Pentru vamesi, Boillon este doar unul dintre "navetistii banilor", al caror numar este tot mai mare.

La granitele tarilor europene aflate in criza economica vamesii pun sub sechestru sume care depasesc limita legata de 10.000 de euro pe care poate sa o detina asupra sa un calator. Banii, deseori sub forma de bancnote de 500 de euro, sunt gasiti in bagaje, cutii de prajituri, pungi de chipsuri si uneori in buzunarele copiilor.

Agentii retin oameni de afaceri in drum spre centre financiare europene, care au bagaje putine si afiseaza o stare de nervozitate.
"Vedem profesionisti in domeniul asigurarilor si bancilor in fiecare zi", a declarat Philippe Bock, secretar general al sindicatului francez al vamesilor, adaugand ca 350.000 de euro nu este o suma exceptionala.

Zeci de ani, legea secretului bancar in Elvetia a facut din banci un refugiu pentru strainii care doreau sa isi ascunda activele de autoritati. Elvetia a semnat insa in octombrie un acord privind schimbul automat de informatii in domeniul fiscal cu tarile din care provin deponentii, iar bancherii au avertizat clientii sa declare banii, in caz contrar riscand inchiderea conturilor elvetiene.

In aceste conditii, multi dintre evazionisti nu au alta solutie decat sa isi mute banii prin metode vechi.

"Principalul motiv al acestei cresteri a confiscarilor este utilizarea mai intensa a numerarului, de catre evazionisti, inclusiv de catre retelele infractionale", a spus jurnalistul francez Mathieu Delahousse, autor al unei carti pe aceasta tema.

Banii nedeclarati pot fi pusi sub sechestru 6 luni si pot fi aplicate amenzi de 25% din sume. Autoritatile pot lansa si investigatii legate de originea banilor.

Agentii vamali sunt obisnuiti sa prinda oameni de afaceri, dar s-au amuzat sa vada o familie de americani formata din patru persoane, intre care doi copii mici, care intr-o gara din apropierea granitei cu Elvetia isi imparteau 600.000 de euro. Banii au fost retinuti la urcarea in tren.

In Franta, valoarea fondurilor puse sub sechestru in ultimul deceniu a crescut, chiar daca numarul vamesilor a fost redus cu 25% din cauza economiilor bugetare. In primul trimestru din acest an, valoarea banilor retinuti a crescut de sase ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 103 milioane de euro. Din aceasta suma, 86 de milioane de euro, sub forma de titluri la purtator, au fost retinuti de la un barbat care incerca sa mearga cu masina din Elvetia in Franta.

Anul trecut, vamesii francezi au confiscat zilnic, in medie, 300.000 de euro, cu 60% mai mult decat in 2011, potrivit datelor guvernamentale.
Autoritatea vamala franceza estimeaza ca descopera numai 5% din banii nedeclarati care sunt trecuti peste granita.

Masurile de precautie devin insa mai elaborate si sumele descoperite mai mari. Astfel, in februarie, inspectorii dintr-un tren de mare viteza care circula intre Zurich si Paris au oprit un calator spaniol care avea la el 1,8 milioane de euro, sub forma de bancnote de 500 de euro.

Aceste bancnote sunt supranumite Bin Laden, din cauza asocierii lor cu spalarea de bani si tranzactiile ilicite.

In Italia, cainii Labrodor si ciobanesti germani au ajutat politia financiara sa controleze principalele cinci aeroporturi din tara si granita nordica, iar sumele retinute au crescut de trei ori in 2012, la 124 milioane de euro. Autoritatile italiene erau aproape sa depaseasca aceasta cifra, pana la jumatatea acestei toamne.

Unii analisti considera ca publicitatea din jurul unor cazuri de amploare, precum cel al fostului ministru francez pentru Buget Jerome Cahuzac, al presedintelui clubului german de fotbal Bayern Munich, Uli Hoeness, si al starului FC Barcelona Lionel Messi, a marit numarul cazurilor de trecere frauduloasa a banilor peste granite.

Unii calatori bogati se plang chiar ca se simt ca niste tinte, iar un aristocrat european a spus ca intre prietenii sai circula povesti despre verificarile facute de politia italiana la bordul iahturilor, in cautarea de bani nedeclarati in seifuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri