Agentia Ungara pentru Turism a alocat anul acesta un buget de 4,7 milioane de euro doar pentru promovarea externa a capitalei tarii, Budapesta. Fata de vecinii nostri, Romania a alocat pentru programul de marketing si promovare turistica a intregii tari un buget de 2,9 milioane de euro. Scopul campaniei este sa faca din Budapesta o destinatie europeana de top, atractiva pentru turistii din oricare colt al lumii.

Guvernul Ungariei si autoritatile din Budapesta au ca prioritate, pentru urmatorii patru ani, promovarea turistica a capitalei Ungariei. Toate eforturile legate de promovarea orasului vor crea contextul potrivit pentru campaniile care vor urma.

Primul pas a fost facut la inceputul verii, atunci cand a fost lansata campania de promovare a capitalei Ungariei sub sloganul "Spice of Europe", o metafora pentru un oras colorat, vibrant, divers, care imbina atat elemente clasice, care tin de mostenirea istorica, cat si elemente moderne (cultura, gastonomie, design).

Captura FOTO: spiceofeurope.com

"Scopul nostru este sa atragem turisti interesati de experiente adevarate. Vrem sa ne asiguram ca atunci cand in turist calatoreste in Europa, pe langa Paris sau Londra, va ajunge sa viziteze si Budapesta. Vrem ca cei care ajung in Budapesta sa isi petreaca cel putin o noapte in oras. De asemenea, vrem sa le aratam turistilor ca Budapesta este o destinatie atractiva, care are multe de oferit si ca este un loc in care se intampla mereu un eveniment care nu trebuie ratat", a declarat Zoltan Guller, CEO-ul Agentiei Ungare de Turism.

"Nu putem vorbi de turism in Ungaria, daca nu vorbim si de Budapesta. Vrem sa facem din Budapesta o destinatie atractiva atat pentru turistii straini, dar si pentru unguri. In 2018 fata de 2010, numarul turistilor a inregistrat o crestere record, de 50%. In Budapesta exista aproximativ 20.000 de camere, adica 35% din capacitatea de cazare a Ungariei" - viceprimarul Budapestei, Alexandra Szalay-Bobrovniczky.

Citeste si: Romania va fi reintrodusa, din 2019, in cataloagele Dertour

Budapesta, promovata pe CNN

Odata cu lansarea campaniei de promovare a fost creat si un nou logo pentru turism (in care elementul central este Dunarea), un nou website si multe produse creative care sa sustina proiectul. Pentru toate acestea, Agentia Ungara pentru Turism a cheltuit circa 740.000 de euro, potrivit hungarytoday.hu.

Totodata, a fost lansata o uriasa campanie de promovare in presa internatioala (online, print, televiziuni), pentru care s-au alocat 4,1 milioane de euro. Cel mai mare accent s-a pus pe promovarea in mediul online, care a primit si cei mai multi bani din buget, 65% din total.

Dintre televiziuni, partenerul cel mai important a fost postul TV american CNN, care a difuzat de aproape 900 de ori un clip de promovare a capitalei Ungariei, care ar fi ajuns in casele a circa 250 de milioane de gospodarii. Pe langa SUA, imagini care promoveaza Budapesta au aparut in presa din Canada, Germania, Marea Britanie, Spania, Franta, Italia si Elvetia.

Tot in scopul promovarii Budapestei, Agentia Ungara pentru Turism a realizat parteneriate cu mari companii aeriene precum Wizz Air, Ryanair, Iberia, British Airways, Lufthansa, American Airlinesc si United Airlines. De asemenea, o parte din bugetul de promovare a fost dedicat campaniilor facute pe Google si in social media.

Autoritatea de turism din Ungaria spera ca mesajul campaniei sa ajunga la un public cat mai divers, format din tineri, cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, familii in cautare de aventuri si turisti din toate colturile tari, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani.

Campania globala lansata la inceputul verii este doar primul pas facut de vecinii nostri pentru a promova Budapesta. In toamna urmeaza sa fie lansat un alt video de promovare, care va descrie principalele atractii culturale ale orasului. Spre finalul anului, imagini cu Budapesta in timpul sezonului de iarna vor fi lansate in spatiul public.

In paralel cu aceasta uriasa campanie de promovare a capitalei Ungariei, Agentia Ungara de Turism a lansat alte doua campanii de comunicare, una prin care se doreste stimularea turismului primavara si vara, care urmeaza sa promoveze destinatii din Ungaria mai putin cunoscute de turisti, iar a doua, prin care se urmareste promovarea regiunilor istorice din alte tari, in care traiesc comunitati importante de maghiari.

In Romania, banii pentru promovarea turistica raman necheltuiti

Bugetul alocat Ministerului Turismului pentru anul 2018 a fost de 13,8 milioane de euro (64,3 milioane de lei ), cu circa 40% mai mult fata de anul 2017. Pentru programul de marketing si promovare turistica, bugetul alocat a fost de 2,9 milioane de euro (13,7 milioane de lei), cu 1,8 milioane de euro mai putin fata de bugetul alocat de Ungaria doar pentru promovarea capitalei tarii.

In 2017, bugetul pentru promovarea turistica a fost de 5,5 milioane de euro, insa Ministerul Turismului a cheltuit doar 2 milioane de euro. Restul de 3,5 milioane de euro au fost returnati Guvernului.

Citeste si: Sfaturi de la ambasadorul Germaniei: cum ne putem promova tara?

Tot in 2017, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a luat o decizie extrem de controversata - inchiderea tuturor birourilor de promovare externa a Romaniei. Patronatele din turism au reactionat imediat si au criticat decapitarea turismului, in plus, s-au plans de faptul ca nu au fost consultate inainte de luarea acestei decizii. La vremea respectiva, Mircea Dobre a transmis ca birourile de promovare externa au "bugete create artificial", "angajarile sunt facute pe viata si nici nu aduc turisti in Romania".

Anul acesta, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a incercat sa repare greseala predecesorului sau si a anuntat redeschiderea, pana la finele anului, a 20 de birouri de promovare turistica. "Desfiintarea birourilor de reprezentare turistica a fost o greseala. Reinfiintarea lor este obligatorie. Lucram la acest lucru si pana la sfarsitul anului va garantez ca le vom avea redeschise. Nu doar pe cele opt pe care le-am avut. Vom avea 20 de birouri, vor fi trei si in China, pentru ca tintim si piata asiatica. Sa nu uitam ca din China pleaca 120 de milioane de turisti pe an si foarte putini dintre acestia ajung in Romania", a declarat ministrul Bogdan Trif.

Greu cu promovarea externa, dar greu si cu plata cheltuielilor curente. La inceputul anului 2018, site-ul oficial de turism al Romaniei, romania.travel, nu a mai putut fi accesat pentru ca reprezentantii Ministerului Turismului, care il au in administrare, nu au achitat taxa anuala pentru detinerea domeniului. Ministrul Bogdan Trif a platit domeniul din salariul lui.

Recent, ministrul de resort a declarat, pentru Agerpres, ca Romania va avea cat de curand o Lege a turismului care va da "stabilitate si predictibilitate" acestei acestui sector.

Citeste si: Sorin Stoica, Eturia:Trebuie sa declaram turismul prioritate nationala

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri