Curtea Constitutionala (CC) discuta sambata sesizarea PDL in cazul Hotararii Parlamentului privind noua componenta a Guvernului. Presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri ca aceasta este "o situatie absolut noua".

Intrebat, la intrarea in sediul CC, daca este posibil sa cada Guvernul in urma analizarii sesizarii referitoare la Hotararea Parlamentului privind noua componenta a Guvernului, Zegrean a spus: "Sa dam noi joi Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate sa dea jos Guvernul".

Zegrean a tinut sa mentioneze ca au fost si alte tari care au ramas fara Guvern pentru o perioada. "Vedeti ca au fost tari care... De exemplu, Belgia, un an jumatate nu a avut Guvern si se pare ca a dus-o mai bine in perioada aia", a adaugat presedintele Curtii Constitutionale.
Intrebat daca, in cazul in care efectele hotararii privind noua componenta a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II ramane in vigoare, Zegrean a raspuns: "Da, pentru ca nu a fost demis acest guvern . (...) El functioneaza, tara este pe maini bune, nu? Este guvernata. Este in regula", conform Mediafax.

Si judecatorul constitutional Petre Lazaroiu a spus ca CC nu s-a mai confruntat cu o situatie de genul celei aparute in prezent in cazul validarii noului Guvern, aceasta fiind o problema delicata, dar care trebuie rezolvata rapid. PDL si PMP arata, in sesizarea depusa la CC, ca programul de guvernare aprobat de Parlament in decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel ca hotararea privind modificarile din Guvern aprobata de plenul reunit marti este neconstitutionala.

Liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, a declarat, miercuri, ca sesizarea la Curtea Constitutionala semnata de 37 de deputati PDL si 15 parlamentari neafiliati dupa validarea de catre Parlament a Guvernului a fost inregistrata marti noaptea. Potrivit lui Gheorghe Tinel, acordul semnat de PSD cu UDMR a dat modificari de fond la programul de guvernare si a aratat ca Victor Ponta nu poate fugi de raspundere si ar avea ca variante ori sa-si angajeze raspunderea pe programul de guvernare ori sa demisioneze.

"Cerem CC sa arbitreze un conflict juridic de natura constitutionala", a precizat liderul deputatilor PDL intr-o conferinta de presa, aratand ca in opinia sa CC ar trebui sa se pronunte "imediat". In sesizarea PDL la CC democrat liberalii arata ca Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului la propunerea primului ministru, dar ca hotararea adoptata de Parlament este neconstitutionala deoarece prin acordul incheiat de UDMR s-a modificat programul de guvernare.

"Prin hotararea atacata, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului si nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru in conditiile art. 85 alin. 3 din Constitutie. In acest scop, USD a incheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental si un altul politic cu UDMR, in care au fost prevazute o serie de obiective de atins in perioada de pana la alegerile din 2015, care completeaza implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat in 21 decembrie 2012, data pe care a fost acordat votul de incredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotarare adoptata este neconstitutionala", se arata in sesizarea PDL.

In sesizare se mai arata ca, atunci cand se completeaza programul de guvernare, sunt prevazute doua cai procedurale prin Constitutie.
"O prima cale presupune desfasurarea procedurii constitutionale prevazute la art. 103 din Constitutie, prim-ministrul trebuind sa-si dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai in conditiile acceptarii de catre Parlament a unui nou program al Guvernului. In alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decat prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea raspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege in conditiile art. 114 din Constitutie. In situatia de fata nu a fost utilizata niciuna dintre cele doua cai procedurale si, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat in anul 2012 de catre Parlament este neconstitutionala, fiind astfel incalcate atat prevederile articolului 103 din Constitutie, cat si cele din art. 114 din legea fundamentala", se mai arata in sesizarea PDL adresata CC.

Potrivit acestei sesizari, hotararea adoptata de Parlament "a consfintit" o completare implicita a programului de guvernare prin cooptarea UDMR. Semnatarii sesizarii cer CC sa constate ca hotararea adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in sedinta comuna din data de 4 martie este neconstitutionala.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut, miercuri, ca prin faptul ca a "ordonat" PDL sa faca o sesizare la CC privind Guvernul Ponta III, seful statului, Traian Basescu, a incercat sa blocheze semnarea decretelor de numire a ministrilor. Intrebat despre sesizarea CC, Zgonea a spus ca aceasta a fost facuta pentru blocarea semnarii decretelor de numire a ministrilor: "Exact asta s-a incercat. Domnul presedinte, asa cum a spus si in conferinta de presa de ieri (marti - n.r.), a calculat toti acesti pasi, le-a dat ordin celor de la PDL sa faca un gest din punctul meu de vedere imoral".

Citeste si:

    Zgonea a spus ca in acest moment functioneaza Guvernul Ponta 2, respectiv Cabinetul cu ministri interimari. Liderii USD au decis ca Executivul sa nu schimbe programul de guvernare, ci sa astepte decizia Curtii Constitutionale privind validarea noului Guvern, au declarat surse oficiale.

    In acelasi timp, s-a decis ca Gabriel Oprea sa demisioneze din postul de vicepremier, pentru a putea ocupa, ca titular, portofoliul de ministru de Interne, inainte ca mandatul sa expire pe 8 martie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri