Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu si este acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis sau prelungit autorizatii de construire a unor centrale eoliene.

Constantinescu a fost retinut miercuri de procurorii anticoruptie si va fi prezentat, joi, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva. Dupa audieri si emiterea ordonatei de retinere, Nicusor Constantinescu a fost scos din sediul central al DNA si urcat in duba care il va aduce in arest. Inainte sa fie urcat in duba, el a declarat: "Am fost retinut in urma unor acuzatii ale unui escroc - Turbatu Marian, care a inselat Consiliul Judetean Constanta si mi-a facut plangere".

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost adus, miercuri, la sediul central al DNA. El a declarat ca se teme ca va fi arestat. "Nu stiu pentru ce am fost adus, mi se va aduce la cunostinta", a spus Constantinescu, la intrarea in sediul DNA.

Intrebat daca se teme ca va fi arestat, presedintele CJ Constanta a spus: "Normal ca mi-e frica". El a mai fost intrebat de jurnalisti daca ar putea suporta regimul de detentie, acesta spunand: "Eu suport orice", potrivit Mediafax.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea inculpatului Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, in sarcina caruia s-au retinut: 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice; 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", se arata intr-un comunicat de miercuri al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Din ordonanta de retinere a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2011 - 2013, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, a refuzat in mod repetat sa puna la dispozitia auditorilor Curtii de Conturi documentele si informatiile solicitate, impiedicand astfel efectuarea a trei controale incluse in programul de activitate al acestei institutii.

In aceasta modalitate, spun anchetatorii, a fost tulburata grav activitatea Curtii de Conturi, care s-a aflat in imposibilitatea de a-si indeplini principala atributie, respectiv verificarea modului in care au fost utilizate resursele financiare publice.

"Totodata, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, constand in faptul ca activitatea sa a fost sustrasa verificarii, in conditiile in care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanta din resursele publice in perioada supusa controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, exista date ca din aceste sume au fost efectuate plati nelegale, aspecte care impuneau lamuriri prin efectuarea controlului si care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost inregistrata la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plangeri penale formulate de Curtea de Conturi", mai precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Nicusor Constantinescu a impiedicat, in mod repetat, efectuarea controlului programat in cursul anului 2011, conditionand prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi ca respectiva actiune de control figura in programul de activitate al Curtii de Conturi.

"Potrivit dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neingradit la acte, documente, informatii necesare desfasurarii activitatii sale, entitatile auditate fiind obligate sa-i transmita actele, documentele, informatiile solicitate la termenele stabilite si sa-i asigure accesul in sedii. Dupa ce informatiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicusor Daniel Constantinescu a continuat sa refuze efectuarea controlului, invocand faptul ca nu i-a fost transmisa o copie a intregului program. Controlul care urma sa se desfasoare in cursul anului 2012 a fost impiedicat cu motivatia ca nu exista acordul presedintelui Consiliului Judetean Constanta, refuz mentinut cu prilejul solicitarilor repetate formulate de auditorii publici ai Curtii de Conturi", mai arata DNA.

Controlul programat in cursul anului 2013, adauga anchetatorii, nu s-a putut efectua din cauza dispozitiilor exprese ale presedintelui CJ Constanta, prin rezolutii aplicate pe referatele intocmite de RAJDP Constanta, fara a invoca vreun argument care sa justifice aceasta pozitie.

Pe de alta parte, precizeaza DNA, in perioada 2007-2014, presedintele CJ Constanta nu a respectat dispozitiile legale care il obligau sa procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua societati comerciale, prin aceste actiuni producand un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

Mai mult decat atat, dupa ce instantele judecatoresti au dispus prin 9 hotarari definitive pronuntate in perioada 2008 - 2011 ca presedintele CJ Constanta sa procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea in executare a hotararilor prin care era obligat sa-si indeplineasca atributiile de serviciu, sustin procurorii.

"Ulterior, printr-o alta hotarare judecatoreasca s-a dispus ca presedintele Consiliului Judetean Constanta sa plateasca o amenda civila pentru fiecare zi de intarziere, insa Nicusor Daniel Constantinescu a continuat sa nu isi execute obligatiile impuse de catre instanta de judecata. Toate demersurile de a obtine executarea silita a obligatiilor presedintelui CJ Constanta au ramas fara efect, inclusiv datorita refuzului organelor fiscale de a executa penalitatile, astfel incat Nicusor Daniel Constantinescu a lipsit practic de continut drepturile partii vatamate, in ciuda recunoasterii acestora in mod repetat pe cale judecatoreasca", mai informeaza DNA.

Nicusor Constantinescu a fost ridicat, miercuri, de procurorii anticoruptie, in urma perchezitiilor facute la locuinta sa si la sediile Consiliului Judetean si Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, intr-un dosar privind fapte de coruptie.

Si seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost ridicat de procurorii DNA, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul institutiei. Gambuteanu a fost dus, si el, in Bucuresti, pentru audieri.

De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la locuinta lui Nicusor Constantinescu si de la sediul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri