Procesul in cazul privatizarii Institului de Cercetari Alimentare (ICA) a durat noua ani, timp in care dosarul a fost inchis si redeschis, trimis de la Tribunalul Bucuresti la instanta suprema de mai multe ori, in functie de statutul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare vineri, cand s-a anuntat verdictul in dosar.

Dosarul privind privatizarea ICA, prin achizitionarea de catre grupul Grivco, controlat de Dan Voiculescu, a pachetului majoritar de actiuni al institutului, in 2003, a fost deschis de Parchetul instantei supreme, in urma unei sesizari formulate de Corpul de control al Ministerului Agriculturii, informeaza Mediafax.

Acestea sunt cele mai importante repere cronologice ale dosarului:

10 iunie 2005 - Parchetul instantei supreme dispune neinceperea urmaririi penale in dosarul ICA; procurorul isi motiveaza solutia aratand ca faptele constatate in raportul Corpului de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevazute de legea penala.

7 martie 2007 - la DNA este inregistrata o plangere anonima care facea trimitere la articolul publicat intr-un cotidian central, al carui titlu era "Moralistul Voiculescu tunde 40 de milioane de euro in afacerea institutului de cercetari alimentare".

4 decembrie 2008 - Dan Voiculescu, alaturi de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicatiilor Sorin Pantis, este trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind privatizarea ICA. Procurorii DNA sustin ca privatizarea frauduloasa a institutului a fost facuta in folosul lui Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

6 ianuarie 2009 - La Tribunalul Bucuresti are loc primul termen de judecata in dosarul ICA. La acest prim termen, instanta Tribunlului Bucuresti a constatat lipsa de aparare pentru Dan Voiculescu si un viciu de procedura in cazul lui Gheorghe Sin, membru in Adunarea Generala a Actionarilor a ICA, dispunand amanarea discutiilor in dosarul privind privatizarea institutului.

3 martie 2009 - Dosarul este mutat la instanta suprema, dupa ce procurorii DNA au cerut acest lucru avand in vedere ca, in decembrie 2008, la doar cateva zile distanta dupa trimiterea lui Dan Voiculescu in judecata, el redevine parlamentar.

29 iunie 2012 - Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) trimit dosarul inapoi la Tribunalul Bucuresti dupa ce Dan Voiculescu isi da demisia din Senat. Drept efect al demisiei, instanta suprema admite ca nu mai este competenta sa judece dosarul.

18 iulie 2012 - Tribunalul Bucuresti reia dezbaterile in dosarul privatizarii ICA.

20 decembrie 2012 - Ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu este din nou ales senator - in 9 decembrie - Tribunalul Bucuresti nu mai este competent sa judece cauza. Astfel, dosarul ajunge pentru a doua oara pe masa magistratilor de la instanta suprema.

31 ianuarie 2013 - Are loc primul termen la ICCJ. Din completul de judecata fac parte judecatorii Cristina Rotaru, Ioana Bogdan si Ionut Matei, adica exact magistratii care l-au condamnat in prima instanta pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Trofeul Calitatii".

5 februarie 2013 - Pentru a treia oara, dosarul ajunge la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Dan Voiculescu demisioneaza din functia de senator, iar ICCJ nu mai este competenta sa judece acest proces.

26 septembrie 2013 - Dan Voiculescu este condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, insa decizia Tribunalului Bucuresti nu a fost definitiva. Tot in prima instanta, directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi si fostului ministru Sorin Pantis au primit cate sase ani de inchisoare cu executare. Ceilalti inculpati, in numar de 12 - pentru ca cel de-al 13-lea, Gheorghe Domnisoru, a decedat in 19 martie 2013 - au primit pedepse intre cinci si sase ani de inchisoare cu executare.

7 martie 2014 - Are loc primul termen, in apel, al procesului, la Curtea de Apel Bucuresti.

29 aprilie 2014 - Judecarea cauzei este amanata dupa ce presedintele completului, judecatorul Stan Mustata, este ridicat de procurorii DNA si dus la audieri, chiar in ziua procesului.

1 iulie 2014 - Are loc primul termen de judecata, cu un nou complet format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, cei care, dupa doar patru infatisari, au dat sentinta definitiva in acest caz.

8 august 2014 - Dan Voiculescu este condamnat definitiv in dosarul privind privatizarea ICA la 10 ani de inchisoare cu executare. Fostul Ministrul Sorin Pantis a primit o pedeapsa de 7 ani de detentie, iar Gheorghe Mencinicopschi de 8 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri