Florentin Banu, Jean Valvis si Orlando Szasz sunt trei dintre antreprenorii din prima linie a anilor ’90, oameni de afaceri care au crescut afaceri de milioane de euro. Ei au detaliat in cadrul conferintei “Antreprenor, caut finantare!” organizata de wall-street.ro despre primul contact cu sistemul bancar si primul credit contractat.

In 1994, Florentin Banu punea bazele afacerii cu napolitane Joe, pe care a vandut-o gigantului Nestle. A inceput cu o finantare de un milion de marci, obtinuta de la Bancorex, si o profitabilitate “fabuloasa” de 25%. “A lua primul credit este o piatra de hotar. Din acel moment ne pierdem libertatea. Insa voi avea credite atat timp cat voi face business. Este poate una dintre cele mai ieftine, dupa cea cu furnizorii”, spune Banu.

Acesta considera ca un business are nevoie de finantare bancara daca isi propune sa ajunga la un nivel inalt. Mai mult, omul de afaceri, care conduce acum compania BanuInvest, subliniaza importanta existentei unei relatii decente cu functionarii bancari. “Si la banci sunt oameni, nu sunt masini, relatia este influentata de relatia dintre om si om. Prima data conteaza insa cifrele. Trebuie sa avem o relatie buna cu personalul din sistemul bancar. Banca face parte din afaceri”, completeaza Florentin Banu.

La randul sau, Orlando Szasz, antreprenor si business angel, a pus bazele companiei Renania cu 16.000 de marci, dintre care 10.000 de marci au fost imprumutate de la o cunostinta din Germania. “Nici nu stiam atunci ca ma numesc antreprenor. Aveam 6.000 de marci economii proprii, am mai imprumutat 10.000 de la un prieten din Germania. Un strain ne credita cu o suma importanta, el primea de la banca 5,5% dobanda, noi plateam 10% dobanda. Nu am mai accesat finantari ulterior si ne-am intins cat ne-a tinut plapuma”, povesteste Szasz.

In anul 2008 a contractat insa o linie de credit de 3,3 mil. euro, pe care a achitat-o un an mai tarziu. “Relatia mea cu bacnca a fost una de distanta. Atunci cand am avut nevoie de sprijin banca mi l-a acordat, dupa care ne-am vazut de drum. Insa, intr-un business modern este nevoie de o banca”, crede antreprenorul.

Pe de alta parte, Jean Valvis, a carui nume este legat de branduri precum Dorna, LaDorna, Aqua Carpatica si vinurile Samburesti, considera ca institutia bancara reprezinta “o osatura a societatii”. “Mie imi place foarte mult sa fiu finantat. Primul credit l-am contractat de la BCR. Daca vreau sa fac investitii de 20 mil. euro trebuie sa am o astfel de institutie. E ca in dragoste, e o relatie pasionala, o data te vrea ea, o data tu. E bine ca exista bancile. Acum 5-10 ani plasamentele bancherilor in obligatiuni de stat reprezentau 35% din activele lor. Astazi este 55%. Bancile devin comode, nu mai vor sa isi asume riscurile pentru antreprenori”, considera Valvis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri