Firma elevtiana EFT a chemat Hidroelectica la Curtea de Arbitraj din Berna, pentru a recupera daune de 80 milioane de euro.

Firma elvetiana EFT, din grupul britanic EFT, a chemat Hidroelectrica in instanta, la Curtea de Arbitraj din Berna, pentru a recupera daune de 80 milioane euro cauzate de denuntarea, de catre producatorul de electricitate controlat de stat, a contractelor bilaterale de vanzare-cumparare a energiei, potrivit Mediafax.

"Conform prevederilor contractuale, atat contractele, cat si arbitrajul, sunt guvernate de legea elvetiana", potrivit unui comunicat al EFT. Contractele dintre EFT si Hidroelectrica au fost incheiate in 2003 si 2004. EFT precizeaza, in comunicat, ca denuntarea, de catre Hidroelectrica, a acordurilor, a produs "insemnate pierderi financiare", evaluate la aproximativ 80 milioane de euro.

Firma elvetiana face trading cu energie in Romania din 2001. Anul trecut, grupul EFT a derulat afaceri de 800 milioane de euro la nivel international. EFT este una dintre firmele care aveau contracte mari cu Hidroelectrica, cumparand energie de 136,68 milioane lei (32,3 milioane euro) in 2011. Euro Insol, administratorul judiciar ar Hidroelectrica a denuntat contractul cu EFT in 2012, anul cand producatorul de stat a intrat pentru prima oara in insolventa. EFT a dat in judecata Euro Insol pentru denuntarea contractului cu Hidroelectrica in iulie 2012. Pincipala cauza a intrarii in insolventa a producatorului de electricitate a fost vanzarea energiei prin contracte bilaterale, la preturi mai mici fata de nivelul pietei. Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din comercializarea energiei prin contracte directe. Hidroelectrica a iesit din prima insolventa in iunie 2013, dar in luna februarie a acestui an a reintrat in aceasta procedura. Compania este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Citeste si:
Ce clauze speciale pot fi incluse pe o polita CASCO?
Clauze speciale pe o polita...

Sursa foto: Shutterstock.com/Statie hidroelectrica

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Fondul Proprietatea critica o fuziune Hidroelectrica-CE Oltenia