Evolutia economica permanenta atrage, atat pe plan national, cat si pe plan comunitar, modificari de structura a companiilor care se produc, intre altele, prin operatiunea juridica denumita transfer de intreprinderi, unitati sau parti ale acestora in cadrul unor cesiuni si fuziuni.

Ca urmare a acestor transferuri, pe fondul necesitatii asigurarii protectiei sociale si pentru a elimina cazurile de abuz si discriminare din partea angajatorilor, au aparut acte normative, la nivelul legislatiei comune ale tarilor comunitare cat si la nivelul legislatiei proprii ale fiecarei tari membre, care reglementeaza drepturile salariatilor precum si obligatiile atat ale angajatorului cedent cat si cele ale angajatorului cesionar. In Romania, Directiva Consiliului 2001/23/CE a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 67/2006, care reglementeaza protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora. Dispozitii privind drepturile salariatilor in caz de transfer se regasesc si in Codul Muncii.

Drepturile si obligatiile angajatorului care transfera salariatii (cedentul), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral angajatorului care preia salariatii (cesionarul), cu exceptia cazului in care angajatorul cedent se afla in procedura de reorganizare judiciara sau faliment. Anterior datei transferului, cedentul are obligatia notificarii cesionarului cu privire la toate drepturile si obligatiile care urmeaza a fi transferate acestuia. Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar. In cazul in care transferul implica o modificare substantiala a conditiilor de munca in detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru incetarea contractului individual de munca.

Cedentul si cesionarul vor informa in scris reprezentantii salariatilor proprii sau, in cazul in care acestia nu sunt constituiti ori desemnati, pe salariatii proprii, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, cu privire la data transferului, motivele transferului, consecintele juridice, economice si sociale ale transferului pentru salariati, masurile preconizate cu privire la salariati, conditiile de munca si de incadrare in munca. Contractele de munca nu inceteaza, ci vor fi transferate cesionarului care devine noul angajator in temeiul contractului de fuziune/cesiune incheiat intre cele doua societati care trebuie sa contina si prevederi cu privire la salariatii transferati. In acest sens, se emite o decizie colectiva de transfer, care contine in anexa lista cu salariatii transferati si conditiile contractuale in vigoare la data transferului, decizie ce se aduce la cunostinta salariatilor si devine parte componenta a contractului de munca. In cazul in care salariatul transferat nu se prezinta la noul loc de munca, poate fi concediat disciplinar de cesionar

Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia. Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului. In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.

Nerespectarea de catre cedent sau cesionar a obligatiilor legale privind transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Dana Ionescu
Dana Ionescu, coordonatorul departamentului juridic al Adecco Romania, are peste 15 ani de experienta in domeniul juridic si al resurselor umane. Este specializata in dreptul contractual si legislatia muncii. A lucrat in companii multinationale din industrii ca securitate privata, media, turism si constructii. 

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri