Senatorul Gabriela Vranceanu Firea a fost sanctionata cu avertisment de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru afirmatia despre familiile fara copii, institutia condamnand public astfel de declaratii, pe motiv ca sunt discriminatorii si incalca dreptul la demnitate al persoanelor.

Hotararea a fost luata miercuri, cu unanimitate de voturi, de catre Colegiul director al CNCD.

"Afirmatiile doamnei Gabriela Vranceanu Firea, senator in Parlamentul Romaniei, facute in cadrul conferintei de presa de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la urmatoarele declaratii: «Nu esti un om complet fara sa cresti un copil (...)", «Eu va spun sincer ca am prieteni de familie care nu au putut avea in mod natural, biologic, copii din motive de sanatate si au infiat (...) pentru ca un parinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viata celor din jur, pentru ca se gandeste la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci cand creste un copil de la primele zile pana la maturitate. Sunt niste etape ale vietii pe care un om fara copii, un om care traieste intr-o casa rece, fara sa se auda ganguritul bebelusilor, primii pasi, primele note de la scoala, nu are cum sa le simta. Si iti marcheaza psihologic intreaga existenta acest fapt.", (...) "poti sa infiezi un copil, daca vrei sa ai o familie completa din toate punctele de vedere" (…), "In toate statele civilizate, cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii. Toate familiile din Romania nu au aceste aspiratii sa ne conduca pe noi toti ceilalti, romanii, laolalta". Totodata, la intrebarea unui jurnalist prezent la conferinta de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor presedinte?», doamna senator a raspuns: «Categoric», reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situatiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat de presa al CNCD, potrivit Mediafax.

CNCD acuza folosirea unui limbaj discriminatoriu

Pe langa avertismentul dat senatorului Gabriela Vranceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaratii, considerandu-le ca fiind discriminatorii. Totodata, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate "sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse".

Hotararea motivata va fi comunicata partilor si poate fi contestata la instanta de contencios administrativ.
In octombrie, vicepresedintele PNL Iasi Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declaratiile privind familiile fara copii, facute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, in cadrul conferintei de presa sustinuta la sediul PSD, in 7 octombrie.

Citeste si:
Peste 1,3 milioane de copii si adolescenti sunt arestati in fiecare an
Statistica ingrijoratoare:...

"Luand in considerare calitatea oficiala a doamnei Gabriela Vranceanu Firea, de senator in Parlamentul Romaniei, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publica a acestora, precum si momentul in care acestea au fost facute (campania electorala pentru alegerile prezidentiale), am solicitat CNCD sanctiunea maxima care coroboreaza amenda contraventionala in cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD sa publice si sa difuzeze, in mass-media (presa scrisa, audio si video), un rezumat al hotararii prin care se constata savarsirea contraventiei, precum si solicitarea de scuze publice intr-un cadru similar celui in care s-a produs fapta", arata Muraru.

Acesta mentiona ca, potrivit specialistilor din domeniul natalitatii, statistic, in Romania, aproape 25 la suta din cupluri se confrunta cu problema infertilitatii. "Crearea unei stereotipii si aducerea in cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menita sa demonstreze in mod fals o anumita slabiciune sau o calitate negativa, este de natura sa discrimineze grav dreptul la viata privata, drept fundamental consfintit de Constitutia Romaniei", preciza Muraru.

Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale PSD, senatorul Gabriela Firea, declara atunci ca premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are aceasta calitate".

Citeste si:
Un semnatar al motiunii nu a venit la Parlament, fiind la vanatoare
Un semnatar al motiunii nu a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
6 experti straini ofera training GRATUIT educatorilor din Romania