Trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost ridicate de procurori si sunt duse la DNA pentru a fi audiate in dosarul in care fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura este suspectat de trafic de influenta si luare de mita, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, cele trei judecatoare ar fi vizate de acuzatiile de coruptie verificate in acest dosar. Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost adus marti dimineata la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), de ofiteri de politie, dupa ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Ovidiu Putura a fost citat intr-un dosar in care este suspectat de trafic de influenta si luare de mita. Faptele ar avea legatura cu solutionarea unui dosar civil si cu posibile interventii in sprijinul unei persoane care voia sa dobandeasca, in urma unui concurs, calitatea de notar stagiar. In cel de-al doilea caz, Ovidiu Putura ar fi promis ca, din functia pe care o detinea atunci in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar, poate influenta membrii comisiilor de examinare de la Camera Notarilor Publici.

Ovidiu Putura a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei in 24 februarie 2014, functie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Putura (PNL) a fost judecator si director la Directia de contencios administrativ din Ministerul Justitiei.

In 17 ianuarie 2014, Ovidiu Putura a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei CFR. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei preciza ca Ovidiu Putura poate fi, in paralel, si secretar de stat in MJ si membru in consiliul de administratie al unei regii autonome, respectiv al CFR, dupa ce Guvernul a aprobat un memorandum in acest sens. Ministerul Justitiei a transmis aceste precizari dupa ce presa a vehiculat, imediat dupa investirea lui Ovidiu Putura, ca acesta nu poate fi membru in CA al CFR, deoarece are calitatea de judecator pe durata detasarii la MJ. In 10 martie 2014 a incetat mandatul sau in Consiliul de Administratie al CFR.

Citeste si:
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

In iunie 2014, Ovidiu Putura a fost sanctionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca a detinut, in paralel, functia de membru in Consiliul de Administratie al CFR si pe cea judecator. Ovidiu Putura are, potrivit declaratiei de avere din 4 aprilie 2014, sase terenuri intravilane, forestiere si extravilane. Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei a mostenit patru din cele sase terenuri, cu suprafete de 2.333 metri patrati, un hectar, 3,7 hectare si 1.100 de metri patrati, in localitatile Bistrita si Cusma Bistrita.

Ovidiu Putura a luat in concesiune 378 de metri patrati, in anul 2002, in localitatea Cusma Bistrita si a cumparat, in 2010, un teren de 2.704 metri patrati in Bistrita Bargaului. Fostul secretar de stat mai detine in Bistrita o casa aflata in constructie, cu o suprafata de 149 de metri patrati, si un apartament de 49,5 metri patrati, pe care l-a cumparat in 2006. Ovidiu Putura are un autoturism Nissan, din 2000.

Acesta are mai multe conturi, depozite bancare si carduri de credite in lei, care insumeaza aproximativ 278.000 de lei. Ovidiu Putura are un credit in valoare de 80.000 de lei, pe care l-a contractat in 2005 de la Banca Transilvania si este scadent in 2020.

Putura a avut, in anul fiscal anterior declaratiei de avere, venituri de 109.804 lei, obtinute ca secretar de stat la MJ, dar si cu titlu de restante salariale de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, precum si 6.500 de lei, pe care i-a obtinut ca membru in comisii de concurs la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si Uniunea Nationala a Notarilor Publici.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare
Bogdan Olteanu, fostul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ana Patru, fost sefa AEP, achitata de Tribunalul Bucuresti