Fostul presedinte Traian Basescu a facut un apel catre Klaus Iohannis si catre premierul Victor Ponta, sustinand ca orice ora intirziere in remanierea ministrului Valcov are efecte grave de credibilitate politica in exterior, pe pietele financiare dar si pe cursul de schimb.

"Stiu ca este weekend, dar ministrul de finante al Romaniei a fost pus sub invinuire pentru presupuse fapte de coruptie (nu spun ca este vinovat). Va rog intelegeti ca orice ora intirziere in remanierea ministrului de finante Valcov are efecte grave de credibilitate politica in exterior, pe pietele financiare dar si pe cursul de schimb. Faceti remanierea domnului Valcov inainte de ziua de luni (am sperat ca o faceti azi)", a scris, sambata seara, pe Facebook, fostul presedinte Traian Basescu, adresandu-se sefului statului, Klaus Iohannis, si premierului Victor Ponta, scrie Mediafax.

"Daca era vorba de ministrul de la cultura, mediu, transporturi, tineret si sport poate mai puteati astepta pina luni", a mai scris Basescu. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, este acuzat de trafic de influenta, fiind suspectat ca, in calitate de primar al orasului Slatina, ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, cel din urma promitandu-i 20 la suta din sumele incasate. Valcov a fost audiat, vineri seara, de procurorii DNA, in calitate de suspect. Premierul Victor Ponta a scris, sambata dimineata, pe Facebook, ca Darius Valcov a avut si va continua sa aiba "un rol determinant" in cel mai important proiect al Guvernului din acest an: Codul Fiscal. "Cel mai important proiect al Guvernului in anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Valcov a avut si va continua sa aiba un rol determinant!). Vreau sa asigur pe toata lumea ca acest proiect merge mai departe, cu orice pret si in orice conjunctura politica! Dezvoltarea economica a tarii este direct legata de adoptarea si implementarea acestui nou Cod - posibila datorita muncii oamenilor din aceasta tara si rezultatelor guvernarii din 2012-2015!", a scris Ponta. Presedintele Klaus Iohannis nu a avut nicio reactie fata de situatia ministrului Valcov.

Valcov se intalnea cu ceilalti suspecti in cimitir si primea "comisionul" in pungi de plastic

Darius Valcov a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir. Informatiile apar in referatul cu propunere de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, si al omului de afaceri Lucian Petrut Susala. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in documentul citat, ca Valcov a primit banii de la omul de afaceri care a obtinut contracte "cu dedicatie", in baza unor licitatii trucate, in sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apa Olt.

"La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal", se arata in referatul cu propunere de arestare. Mai mult, procurorii au stabilit ca ministrul Finantelor se intalnea cu unii dintre suspectii din dosar in cimitir, pentru a purta discutii despre eventualele verificari ale oamenilor legii. Astfel, in 24 februarie, anchetatorii au interceptat urmatoarea discutie:

"Timofte Bogdan Petre: Si zice… Si zice ca ar fi zis Darius saptamana trecuta, cat am stat noi pe aici in Bucuresti, s-au dus, s-au intalnit in cimitir si au vorbit si...
Mocanu Marian Alexandru: Im?
Timofte Bogdan Petre: Si zice ca ar fi zis Darius: „Ba, daca se ajunge la nu stiu ce…”, cu o lacrima asa in colt s-a intors si a zis a… „Eu mi le asum pe toate. Nu o sa va las pe niciunu’ asa.”
…[…]…
Timofte Bogdan Petre: Decat atata i-am spus aseara cand m-am despartit de el si o sa-i mai spun inca o data si daca ma cheama sa vorbesc cu

DARIUS: „Fratilor, ganditi-va bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, in chestia asta, pulifriciu’. Suntem toti. O luam toti. Da? Nu uitati ca am doi copii.” Manca-v-as [cuvant obscen] voastra asa v-o mananc. Stii cum e vorba aia: „Fiecare isi pazeste pielea!” La o adica, cand vezi ca toata lumea fuge in stanga, in dreapta. Se debaraseaza de tine ca de o masea stricata la o… la o chestie de asta".

Potrivit referatului procurorilor, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Petrut-Lucian Susala, au fost distruse mai multe documente si hard disck-uri. In acest context, anchetatorii amintesc de "consultarea permanenta si influentarea" lui Darius Valcov, ministru al Finantelor, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Valcov: Nu am demisionat

Darius Valcov a declarat, sambata seara, ca nu a demisionat din postul de ministru al Finantelor, ca reactie la informatiile aparute in spatiul public conform carora acesta s-ar fi retras din Guvern. "Nu am demisionat", a spus Valcov. In cursul zilei de sambata, dupa ce Darius Valcov a fost audiat, vineri seara, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in calitate de suspect, in spatiul public au aparut informatii ca acesta ar fi demisionat din postul de ministru. In acelasi timp, mai multi comentatori politici au apreciat ca Valcov ar trebui sa demisioneze.

Alina Gorghiu: Victor Ponta ar trebui sa-i solicite demisia lui Darius Valcov

Tot sambata, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a scris, pe Facebook, ca premierul Victor Ponta ar trebui sa-i solicite demisia de onoare ministrului Finantelor, Darius Valcov, intrucat un membru al Executivului urmarit penal nu poate avea decat o contributie negativa la imaginea Romaniei. "Calitatea de urmarit penal intr-un dosar de coruptie il obliga pe ministrul Finantelor, dl Darius Valcov, sa demisioneze din Guvern. Ca jurist, respect prezumtia de nevinovatie, care i se aplica si domniei sale. Ca cetatean al Romaniei, am renuntat sa mai acord prezumtia de competenta ministrilor din cabinetul Ponta, dar imi doresc ca finantele tarii sa fie gestionate de o persoana a carei integritate nu este atinsa de nicio suspiciune de coruptie", a spus Gorghiu.

Citeste si:

    Co-presedintele PNL il acuza pe Victor Ponta ca nu observa "elefantul din bucatarie" si in loc sa-i ceara demisia de onoare lui Valcov, lauda contributia acestuia la Codul fiscal. "Premierul Ponta declara, in decembrie, anul trecut, ca atat el, cat si ministrii sai s-ar retrage din Guvern in cazul in care ar fi urmariti penal. Astazi, cand ar trebui sa-i solicite demisia de onoare lui Darius Valcov, face o eschiva jenanta de la subiect. Ca si cum n-ar observa elefantul din sufragerie, Ponta ne vorbeste despre contributia decisiva a ministrului Valcov la Codul fiscal. Un ministru urmarit penal nu mai poate avea decat o contributie negativa la imaginea si credibilitatea Romaniei", sustine Alina Gorghiu. Si premierul Victor Ponta a scris, sambata dimineata, pe Facebook, ca Darius Valcov a avut si va continua sa aiba "un rol determinant" in cel mai important proiect al Guvernului din acest an: Codul Fiscal.

    Citeste si:

      "Cel mai important proiect al Guvernului in anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Valcov a avut si va continua sa aiba un rol determinant!). Vreau sa asigur pe toata lumea ca acest proiect merge mai departe, cu orice pret si in orice conjunctura politica! Dezvoltarea economica a tarii este direct legata de adoptarea si implementarea acestui nou Cod - posibila datorita muncii oamenilor din aceasta tara si rezultatelor guvernarii din 2012-2015!", a scris Ponta.

      Investigarea lui Valcov, o noua lovitura la adresa Guvernului Ponta

      Investigarea ministrului roman al Finantelor Darius Valcov intr-un caz de coruptie reprezinta o lovitura pentru Guvernul premierului Ponta, care si-a exprimat sambata sustinerea fata de membrul Cabinetului sau, scriu principalele agentii de presa de limba engleza. REUTERS noteaza ca investigatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) reprezinta ultima dintr-o serie de anchete de coruptie si arestari ale unor figuri importante din politica romaneasca, precizand ca Valcov este vizat pentru abuzuri comise pe cand era primar al Slatinei si este acuzat ca a favorizat o companie in acordarea unor contracte publice in schimbul sumei de aproximativ doua milioane de euro. Ministrul a declarat la iesirea de la audieri, ca nu a fost pus sub acuzare, precizeaza agentia.

      Romania este perceputa ca unul dintre cele mai corupte state membre ale Uniunii Europene, ai carui procurori au fost laudati la Bruxelles pentru eforturile pe care le-au intreprins in ultima perioada in lupta impotriva acestui flagel, comenteaza agentia, care comenteaza ca investigatia este o noua lovitura pentru Guvernul Ponta, dupa infrangerea pe care acesta a suferit-o in alegerile prezidentiale din noiembrie. Agentia mai precizeaza ca nu era clar, imediat, daca Valcov va continua sa fie ministru al Finantelor pe perioada investigatiei, precizand ca biroul premierului a refuzat sa raspunda unei invitatii de a comenta pe aceasta tema. Reuters mai scrie ca Valcov a fost primar doua mandate, dupa care a devenit ministru al Finantelor, in decembrie, in cadrul remanierii Guvernului de dupa infrangerea lui Ponta in alegerile przidentiale, adaugand ca anterior acesta a fost ministru al Bugetului, un portofoliu integrat in Ministerul Finantelor dupa remaniere. Agentia mai noteaza ca 7% din parlamentarii alesi in 2012 au fost condamnati sau sunt investigati pentru coruptie.

      ASSOCIATED PRESS scrie, in subsolul unei stiri despre arestarea sambata a primarului Marian Vanghelie - pe care-l prezinta drept "o figura influenta in cadrul Partidului Social Democrat pana de curand" - pentru luare de mita si spalare de bani, ca premierul Victor Ponta si-a exprimat sustinerea fata de Valcov. AP precizeaza ca ministrul este suspectat de favorizarea unui om de afaceri din Slatina, pe cand era primar, in schimbul a 20% din valoarea unor contracte, si ca acesta a negat acuzatiile. Stirea Reuters a fost preluata de catre publicatia turca Today's Zaman si de catre site-ul GlobalPost.com. Acesta din urma titreaza ca Valcov isi pastreaza postul in pofida investigatiei. Site-ul il citeaza pe premier, care a declarat sambata ca Valcov va continua sa joace un rol-cheie in planurile Guvernului de a reduce taxele.

      Agentia DPA scrie, de asemenea, ca Valcov este vizat de suspiciunea ca a luat mita si comenteaza ca printre numerosii functionari si oficiali de rang inalt condamnati pentru coruptie se afla si mentorul lui Ponta, fostul premier Adrian Nastase, cu doua condamnari, una in 2012 si una anul trecut.
      Postul iranian PRESSTV citeaza din comunicatul DNA cu privire la investigarea lui Valcov si noteaza ca institutia a vizat in ultimii ani "sute de functionari" in lupta impotriva coruptiei.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri