Primarul din Gheorgheni, Mezei Janos (PCM), cercetat sub control judiciar pentru abuz in serviciu si santaj dupa ce ar fi vandut un teren amplasat pe malul Lacului Rosu, care apartinea SC Monturist SRL, firma la care municipalitatea este actionar cu 48%, a fost arestat preventiv.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, Curtea de Apel Targu Mures a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului din municipiul Gheorgheni (Harghita), Mezei Janos, acuzat de abuz in serviciu si santaj. Decizia instantei este definitiva. Primarul Mezei Janos a fost retinut la sfarsitul lunii ianuarie de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu si santaj, el fiind prezentat apoi Tribunalului Mures cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, insa instanta a decis atunci ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar. Pe perioada masurii preventive, lui Mezei Janos i s-a interzis sa exercite functia de primar, dar si sa comunice, direct sau indirect, cu anumite persoane, relateaza Mediafax.

Cu toate acestea, potrivit procurorilor DNA, Mezei Janos a continuat sa se comporte, in anumite situatii, ca primar al municipiului Gheorgheni, incercand sa determine consilierii locali sa adopte, in sedinta, textul unei scrisori al carei initiator a fost el insusi. Documentul urma sa fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni actionarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urma sa fie convins sa il oblige pe denuntator sa-si retraga sesizarea penala formulata impotriva edilului. Totodata, Mezei Janos ar fi determinat o persoana din Primaria Gheorgheni sa ia inregistrarile dezbaterilor sedintei Consiliului Local din 16 februarie de la consilierul la care se aflau si sa i le trimita acasa, in conditiile in care o copie a acestor inregistrari putea fi obtinuta de persoanele interesate numai daca ar fi fost depusa o cerere in acest sens si solicitantul ar fi platit cheltuielile pentru realizarea copiei.

In aceste conditii, procurorii anticoruptie au extins actiunea penala fata de Mezei Janos cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la delapidare. Astfel, procurorii au cerut inlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventiva, iar saptamana trecuta Tribunalul Mures a admis in parte cererea procurorilor si a dispus inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu in cazul lui Mezei Janos. Decizia magistratilor de la Tribunalul Mures a fost contestata, iar Curtea de Apel Targu Mures a decis arestarea preventiva a primarului.

Contract incheiat in numele primariei

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cursul anului 2013, Mezei Janos, in calitate de primar al municipiului Gheorgheni, judetul Harghita, si-a exercitat in mod fraudulos atributiile de serviciu, incheind, in numele municipiului, un contract de vanzare-cumparare a unei parcele de teren in suprafata de 400 de metri patrati, amplasata pe malul Lacului Rosu, prin care a instrainat acest bun catre o societate comerciala, in conditiile in care acest teren nu putea sa fie vandut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. Monturist S.R.L de catre municipiul Gheorgheni (sub forma folosintei bunului, prin concesionarea pe o durata de 49 de ani catre societatea respectiva).

De asemenea, in 17 ianuarie, Mezei Janos l-a somat pe administratorul S.C. Monturist S.R.L, care este denuntatorul in acest caz, ca, pana in 19 ianuarie, ora 09.00, sa vina la sediul Primariei si sa-si prezinte demisia, in caz contrar "urmand sa sufere consecinte negative, precum darea in vileag a unor fapte reale si/sau imaginare care il vor determina sa nu mai poata munci si locui in municipiul Gheorgheni". "In acest mod, Mezei Janos incerca sa il determine pe administratorul S.C. Monturist S.R.L sa renunte la demersurile sale legitime de a obtine, prin diverse demersuri legale (actiuni civile in justitie, denunturi penale etc.), restabilirea integritatii patrimoniului societatii. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea si pe viitor a folosintei netulburate a terenului obtinut ilegal de catre reprezentantul firmei care obtinuse, in nod nelegal, terenul de 400 metri patrati", sustinea DNA.

Primarul Mezei Janos declara atunci, ca la perchezitiile care avusesera loc procurorii anticoruptie i-au cerut "toate actele in legatura cu Monturist". "M-au intrebat in legatura cu Monturist - este firma noastra, a primariei, unde suntem proprietari cu 48%. Nu stim ce vor deocamdata, mi-au zis sa dau toate actele in legatura cu Monturist. Eu sunt acasa si sunt (n.r. - procurorii DNA) la mine, si la primarie, si nu stiu pe unde mai sunt, si ne cer toate documentele. Eu nu am nimic cu chestia asta, este un denunt, se pare fals, pe care domnii trebuie sa-l vada si sa-l controleze", spunea primarul. El preciza ca nu este implicat deloc in firma respectiva. Mezei Janos este membru al Partidului Civic Maghiar si se afla la al doilea mandat consecutiv in functia de primar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri