Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus, marti, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, ca Romania a depasit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidand sistemul, si nu mai este nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect.

”Romania nu mai are nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect. Am perceput colaborarea cu reprezentantii Comisiei ca pe un parteneriat. Dupa numeroase rapoarte, putem spune ca vorbim despre o justitie cu mult imbunatatita. Ma bucur ca putem vorbi azi, cu fruntea sus, despre justitia din Romania. Au fost si cazuri in care ritmul reformelor nu a fost cel asteptat. Obiectivul primordial a fost combaterea eficienta a coruptiei. MCV ne-a imprimat rigoare. Ultimul raport, in ianuarie, a fost al doilea consecutiv care remarca un stadiu avansat. Pentru noi a fost un semnal foarte puternic. Am depasit etapa reformei sistemului judiciar si acum consolidam sistemul”, a declarat ministrul Justitiei, citat de Mediafax, la Comisia pentru Control Bugetar a PE, unde au loc audieri privind implementarea de catre Romania si Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei in cadrul MCV.

El a mai spus ca incepand din 2012 au fost infiintate 1.000 de posturi de judecatori sau de grefieri, in urma modificarii codurilor, si ca Ministerul Justitiei va continua sa aloce instantelor resurse bugetare suplimentare. ”Lupta impotriva coruptiei este o prioritate pentru noi”, a afirmat Cazanciuc, precizand ca miercuri se implinesc doi ani de cand a preluat mandatul.

Referindu-se la Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei a spus ca ”este o institutie matura, vizibila, care poate garanta independenta justitiei”. Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marti, o audiere privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Scopul audierii este de a permite "o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate".

La audieri participa secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kövesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE.

Oficial CE: Romania inregistreaza progrese in cadrul MCV; eforturile trebuie sa continue

Romania a inregistrat progrese in cadrul MCV, eforturile anticoruptie fiind "impresionate", dar este necesara continuarea eforturilor pentru consolidarea rezultatelor obtinute, in special in contracararea coruptiei la nivelul esaloanelor inferioare, afirma Catherine Day, secretar general al CE.

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) s-a dovedit "un instrument important" atat pentru Romania si Bulgaria, cat si pentru popoarele din cele doua tari si pentru Uniunea Europeana, a declarat Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, in cursul unei dezbateri organizate in Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European. "Stim ca sunt necesare eforturi suplimentare in combaterea coruptiei si in intensificarea cooperarii intre Romania si Bulgaria si in cooperarea celor doua tari cu Comisia Europeana", a adaugat Catherine Day, notand ca MCV este un "instrument important pentru modernizarea" celor doua tari.

"Romania continua sa inregistreze progrese in aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Combaterea coruptiei la nivel inalt este impresionanta. (...) In acelasi timp, Romania are sarcina importanta de a continua eforturile pentru asigurarea independentei justitiei. Este necesara continuarea eforturilor pentru consolidarea progreselor obtinute; in plus, sunt necesare actiuni pentru combaterea coruptiei la nivelul esaloanelor inferioare", a spus Catherine Day.

"Acum, la opt ani de la introducerea MCV, observam evolutii clare in aplicarea reformelor; MCV a devenit un motor eficient al reformelor cu efecte tangibile", a adaugat Catherine Day, recomandand Romaniei si Bulgariei sa ia masuri pentru consolidarea reformelor si pentru intensificarea cooperarii intre institutiile din sfera guvernamentala si judiciara.

"Mecanismul de Cooperare si Verificare nu urmareste atingerea unui nivel abstract de perfectiune. Obiectivul este atingerea unui nivel inalt de armonizare cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Trebuie sa se ajunga la capatul unui drum lung, mai ales ca MCV a beneficat de o sustine publica reala" atat in Romania, cat si in Bulgaria, a insistat Catherine Day.

Comisia pentru Control Bugetar a PE a organizat, marti, o audiere privind implementarea de catre Romania si Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei in cadrul MCV, in prezenta sefei DNA Laura Codruta Kövesi si a ministrului Justitiei Robert Cazanciuc. Scopul audierii este a permite "o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate", potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE. La audieri iau parte, conform programului, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kövesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE. Raportor este europarlamentarul Monica Macovei.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri