Victor Ponta: Toate scrutinele trebuie sa aiba alt specific daca indemnarea la vot este fapta penala

Toate scrutinele de vot de orice tip din Romania trebuie sa aiba un alt specific daca si in viitor se va considera ca este comisa o fapta penala prin indemnarea oamenilor sa vina la vot, iar aceasta problema trebuie rezolvata, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a sustinut declaratia alaturi de Liviu Dragnea, in conferinta de presa in care acesta si-a anuntat demisia. "Decizia Curtii Supreme este una simbolica, de condamnare din punct de vedere juridic a unei actiuni politice - suspendarea presedintelui Basescu si referendumul - practic a celor 7,4 milioane de romani care au votat si a liderilor. Dragnea are ghinionul de a fi singur in dosar, dar decizia de suspendare a presedintelui Basescu, referendumul, a fost luata de toti liderii PSD si toti liderii PNL, de un numar important de parlamentari, si nu regret nicio secunda ca am facut campanie", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a adaugat ca "regret doar ca, tot printr-o decizie politica, Curtea Constitutionala a anulat rezultatul referendumului. Important este ca, de acum incolo, cu siguranta, daca se aplica regula din acest dosar, si anume ca indemnand oamenii sa vina la vot comiti o fapta penala, cu siguranta toate scrutinele de orice tip din Romania trebuie sa aiba un alt specific".

Liviu Dragnea a anuntat ca a demisionat din postul de ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, iar luni, in sedinta Biroului Permanent al PSD, isi va depune mandatul de presedinte executiv al partidului, ca urmare a deciziei instantei de a-l condamna in dosarul "Referendumul".

El a precizat ca se considera in continuare nevinovat, dar ca a luat act de decizia instantei, nestiind insa care va fi motivarea deciziei. Dragnea a afirmat totdata ca nu stie cum mai poate fi organizata o campanie electorala daca prezenta la vot este considerata de catre o instanta drept folos necuvenit si a apreciat ca decizia instantei in cazul sau reprezinta un precedent periculos, care poate afecta democratia si libertatea partidelor de a indemna oamenii sa vina la vot.

Citeste si:
„Lovitură” pentru Dragnea: A rămas fără un titlu onorific
Liviu Dragnea a rămas fără...

Liviu Dragnea, condamnat la inchisoare cu suspendare

Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, decizia luata vineri de instanta suprema nefiind definitiva. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Liviu Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Cine deschide lista candidaților desemnați de Pro România, la...
Cine deschide lista...

De-a lungul procesului, au fost audiati, in calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, fostul ministru al Energiei Constantin Nita, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si mai multi coordonatori judeteni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012. Liviu Dragnea este presedinte executiv al PSD din 2013, dupa ce anterior a fost secretar general si vicepresedinte al partidului. La Congresul din aprilie 2013, cand Victor Ponta a fost reales in functia de presedinte al PSD, Liviu Dragnea a fost ales presedinte executiv al partidului.

Inaintea alegerilor prezidentiale din toamna anului trecut, s-a vorbit despre un posibil tandem Liviu Dragnea - Sebastian Ghita, pentru functiile de presedinte al PSD si, respectiv, presedinte executiv. Dragnea spunea, in 22 octombrie 2014, ca, daca va decide sa candideze la sefia PSD va face echipa cu Sebastian Ghita, el spunand ca ii asigura pe membrii PSD ca, dupa ce Victor Ponta va deveni presedinte, partidul nu va ramane la "mana niciunui combinator".

Liviu Dragnea a detinut in actualul Guvern functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. El nu a mai avut functie de vicepremier in Guvernul Ponta 4, acest Cabinet avand o singura astfel de post, ocupat de Gabriel Oprea. Dragnea a fost intre 21 decembrie 2012 - 17 decembrie 2014, vicepremier si ministru al Administratiei si Dezvoltarii Regionale.

Dragnea a mai detinut, la inceputul anului 2009, portofoliul Administratiei si Internelor, in Guvernul PSD-PDL, dar numai pentru 12 zile, prelunand ministerul in urma demisiei lui Gabriel Oprea. El demisioneaza la randul sau dupa numai 12 zile, in 3 februarie, invocand ca motiv oficial insuficienta fondurilor alocate ministerului in raport cu indeplinirea obiectivelor pe care si le fixase.

Citeste si:
Referendum pentru reducerea numărului de parlamentari în Italia
Referendum pentru reducerea...

Liviu Dragnea a detinut functia de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman intre iunie 2000 si decembrie 2012. Liviu Dragnea a fost, de asemenea, intre anii 1996-2000, prefect al judetului Teleorman.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri