Andrei Hrebenciuc, judecat in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, a cerut, vineri, prin avocatul sau, sa fie aplicata in cazul sau procedura simplificata, dupa ce si-a recunoscut faptele de care este acuzat de procurorii anticoruptie.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) urmeaza sa decida in 23 iunie daca Andrei Hrebenciuc va fi judecat prin procedura simplificata.

Potrivit Codului de procedura penal, procedura simplificata se aplica atunci cand o persoana implicata intr-un dosar penal semneaza un acord de recunoastere a vinovatiei.

"Acordul de recunoastere a vinovatiei are ca obiect recunoasterea comiterii faptei si acceptarea incadrarii juridice pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si priveste felul si cuantumul pedepsei, precum si forma de executare a acesteia", conform articolului 479 din Codul de procedura penala.

Conform legii, acest acord se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult sapte ani. In dosarul retrocedarii ilegale de paduri au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane.

Citeste si:
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

Astfel, sunt judecati Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu. Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza si Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Viorel Hrebenciuc este cercetat in continuare intr-un dosar desprins din cel al retrocedarilor, pentru instigarea deputatilor Ilie Sarbu si Dan Sova la traficarea influentei si instigare la cumparare de influenta a lui Dan Sova.

In 21 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din Camera Deputatilor, dupa ce DNA a solicitat incuviintarea arestarii sale preventive, in dosarul retrocedarilor.

Citeste si:
UPDATE ICCJ: Primul termen in dosarul "Revolutiei"
ICCJ: Primul termen in...

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, in 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. In 2 februarie, Camera Deputatilor a luat act de demisia lui Ioan Adam.

Conducerea PNL a decis, in 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, dupa ce liberalul a fost condamnat in urma cu un an pentru fapte de coruptie, intr-un alt dosar, iar procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ICCJ nu e de acord cu reabilitarea lui Becali