Lucian Dinita, fost sef al Politiei Rutiere, a primit un miel si doi curcani, in pungi de plastic de culoarea neagra, si cele cinci kilograme de pastrav, prin intermediul soferului, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Lucian Dinita a fost trimis in judecata, vineri, pentru trafic de influenta, dupa ce a primit produsele alimentare de la un om de afaceri, pentru ca acesta sa poata obtine dupa 30 de zile permisul de conducere ce ii fusese suspendat pe o perioada de 90 de zile. In cadrul actului de sesizare a instantei se arata ca omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa "a pus in portbagaj un sac sau doi saci, nu mai retin exact, din nailon de culoare neagra. Nu stiu ce contineau sacii respectivi, dar cred ca erau alimente congelate deoarece sacul era tare si rece. Eu am aranjat in portbagajul masinii sacul sau sacii (nu imi amintesc daca era unul sau doi) ce contineau alimentele congelate, probabil carne. Mentionez ca sacii erau legati la gura si nu mi-am permis sa ma uit inauntru sa vad ce contineau si nici nu mi-am permis sa-l intreb pe dl. Deaconeasa Gheorghe ce contin sacii si unde ii duce", conform declaratiei soferului omului de afaceri.

Mai departe, procurorii descriu modul in care mita a ajuns la seful Politiei Rutiere de la acel moment. Mai exact, Deaconeasa l-a sunat pe Dinita, spunandu-i ca e "din partea lui nea Maricel!" (Ilie Maricel - intermediar al celor doi), stabilind sa se intalneasca la Piata George Cosbuc, din Capitala.
"Deaconeasa Gheorghe: Sa traiti!
Dinita Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Ati ajuns?
Dinita Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Sunt si eu, jos.
Dinita Lucian: A… unde? Unde? Unde anume?
Deaconeasa Gheorghe: In fata, la intrare. Am parcat pe colt.
Dinita Lucian: Aha. Bine. Hai ca vine imediat baiatu′ asta al meu.
Deaconeasa Gheorghe: Bine. Sa traiti!
Dinita Lucian: …neinteligibil", conform stenogramelor procurorilor DNA.

"Conform celor stabilite, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat in Piata George Cosbuc, avand asupra sa foloasele descrise anterior si printr-un intermediar le-a remis inculpatului Dinita Lucian, dupa care, fiind contactat de inculpatul Ilie Maricel, i-a comunicat remiterea efectiva a bunurilor, asa cum rezulta din convorbirea telefonica purtata intre cei doi inculpati", potrivit sursei citate.

In cadrul urmaririi penale, Dinita a negat faptul ca il cunoaste pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa. "Din ordonanta procurorului am observat ca suspectul Deaconeasa Gheorghe locuieste in Valcea, iar permisul de conducere i-a fost retinut de Serviciul Rutier Arges, astfel incat nici nu avea de ce sa vina la mine decat pentru precizarea cadrului legal, cel mult. Ma gandesc ca daca ar fi venit la mine i-as fi explicat care este circuitul legal si demersurile pe care ar fi trebuit sa le realizeze, cu atat mai mult cu cat sunt prevazute in mod expres in Codul Rutier", conform declaratiei data de fostul sef al Politiei Romane, in cursul anchetarii dosarului.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Pitesti l-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe Lucian Dinita, fost director al Directiei Politiei Rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, in prezent adjunct la Brigada Rutiera a Capitalei, fiind acuzat de trafic de influenta. In acelasi dosar vor fi judecati, tot in stare de libertate, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumparare de influenta, si Maricel Ilie, vicepresedinte si membru in Comitetul Executiv Regional al Asociatiei Internationale a Politistilor - Sectia Romana - Regiunea 1 Bucuresti la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumparare de influenta, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Dosarul fostului sef al Politiei Rutiere a fost trimis pentru judecare Tribunalului Valcea. Procurorii anticoruptie l-au mai trimis in judecata pe Gheorghe Deaconeasa, in 15 mai, intr-un alt dosar, pentru fapte similare.

In acel dosar este judecat si Ion Marius Barbulescu, director adjunct al Garzii Nationale de Mediu la data faptelor, acuzat ca a primit 35.000 de lei si bunuri si servicii de circa 50.000 de lei de la Deaconeasa, pentru a-l ajuta sa obtina controlul asupra unor paduri. Conform procurorilor DNA, in perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, in calitate de reprezentant al unei fundatii, a actionat cu scopul obtinerii controlului asupra unei importante suprafete de teren forestier, situata in judetele Valcea, Gorj si Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Voineasa, judetul Valcea, prin construirea unui domeniu schiabil in zona Vidra-Obarsia Lotrului, precum si a obtinerii custodiei si, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parang prin intermediul fundatiei.

Deaconeasa era interesat de acest proiect intrucat detinea in zona respectiva, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafete de padure, unele amplasate in imediata vecinatate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a caror valoare a crescut exponential in contextul realizarii proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obarsia Lotrului. Dosarul se judeca tot la Tribunalul Valcea.

Lucian Dinita a fost sef al Directiei Rutiere a Inspectoratului General al Politiei Romane din februarie 2009 pana in 30 aprilie 2014, cand a fost eliberat din functie si numit adjunct al sefului Brigazii Rutiere din Politia Capitalei. In 2014, Lucian Dinita si trei subalterni ai acestuia cu functii de conducere - Costin Tatuc, seful Politiei Autostrazi, Carol Varna, si Paul Toma, de la Directia Rutiera - au fost cercetati prealabil, din dispozitia sefului Politiei Romane, Petre Toba, in contextul cazului ofiterului Augustin Capalnas, cercetat penal dupa ce a fost prins cu permis de conducere fals.

La sfarsitul lunii mai 2014, seful Politiei Autostrazi, Carol Varna, a fost schimbat din functie, iar Lucian Dinita si Constantin Tatuc au primit amanare la promovarea pe o functie superioara, in cazul ofiterului Augustin Capalnas, de la Directia Rutiera, care a demisionat din functie in 31 mai 2014. Totodata, Paul Toma, al patrulea ofiter cercetat in cazul Capalnas, a fost sanctionat cu atentionare. Pe de alta parte, seful Politiei Romane a dispus sesizarea Parchetului, la finalizarea tuturor verificarilor efectuate de Directia Control Intern din IGPR, referitoare la Augustin Capalnas, fiind identificate indicii cu privire la fapte de natura penala privind incadrarea si promovarea acestuia in structurile Politiei Romane.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat in cazul lui Capalnas, la 1 aprilie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si conducere fara permis. Din primele verificari a rezultat ca Augustin Capilnas a condus fara permis masini de serviciu, in perioada februarie 2012 - septembrie 2013. Politistul a prezentat un document in fotocopie reprezentand un permis de conducere, care avea inscrise datele personale si fotografia sa, insa era emis pentru un alt titular, potrivit procurorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri