Thomas Steiger a declarat miercuri, la Bucuresti, ca una dintre problemele foarte importante si foarte greu de dovedit este conflictul de interese, iar astfel de suspiciuni ar trebui sa apara atunci cand se contata cresterea brusca a averii, cand o persoana refuza sa fie mutata pe o alta functie sau atunci cand are o relatie neobisnuita cu unul dintre licitatori.

Intrebat daca o persoana care este acuzata de conflict de interese ar trebui sa demisioneze, oficialul OLAF a raspuns ca este important ca orice situatie care ar putea fi conflict de interese sa fie dezvaluita si orice persoana acuzata de acest lucru ar trebui sa tina cont de perceptia publica si de faptul ca relatia in care se afla ar putea provoca probleme.

"O astfel de situatie ar trebui sa te faca sa nu mai exerciti acele atributii. Daca exista o situatie care poate fi perceputa ca influenteaza negativ o anumita procedura, atunci persoana respectiva ar trebui demisa", a spus Thomas Steiger, citat de Mediafax.

El a adaugat ca o astfel de masura nu ar trebui interpretata ca fiind o masura disciplinara, ci ca este important sa se faca acest lucru in mod transparent, iar persoana vizata sa isi asume consecintele. Thomas Steiger a facut aceste declaratii in cadrul conferintei de deschidere a proiectului "Achizitiile publice din Romania - imbunatatirea legislatiei pentru o mai buna protectie a intereselor financiare ale UE", organizata, miercuri, de Freedom House Romania.