Judecatorii instantei supreme au ridicat sechestrul pus de DNA pe bunurile detinute de firmele si apropiatii lui Sebastian Ghita in dosarul in care acesta este urmarit penal. Printre beneficiarii acestor masuri se numara mama si cumnatul lui Ghita.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis contestatiile formulate de mai multe persoane fizice si juridice privind masurile asiguratorii impuse de procurorii DNA Ploiesti in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita este urmarit penal pentru savarsirea unor infractiuni precum trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, evaziune fiscala, operatiuni comerciale incompatibile cu functia si coruperea alegatorilor, relateaza Mediafax.

Astfel, in cadrul mai multor dosare prin care petentii au contestat masurile asiguratorii, judecatorii instantei supreme au ridicat sechestrul asupra actiunilor, partilor sociale sau conturilor bancare detinute de mama lui Sebastian Ghita, Maria Ghita, de cumnatul acestuia, Cristian Anastasescu, dar si de catre persoane apropiate parlamentarului, precum Alexandru Iacobescu, Vlad Iacobescu, Iulian Budulus, Marius Laurentiu Stan, Adina Liana Stan, Cristian Sandulescu, Ionut Iordachescu, Alina Daniela Iordachescum, Iulian Gabriel Stanciu si George Mihail Stan. Unii dintre contestatari au calitatea de martori in dosarul lui Ghita, fiind audiati anterior de catre procurorii DNA Ploiesti.

Totodata, magistratii ICCJ au dispus ridicarea sechestrului asupra conturilor mai multor firme despre care procurorii sustin ca ar fi controlate de catre Sebastian Ghita, printre respectivele societati comerciale fiind: SC 2K Telecom SRL, SC Alpedor SRL, SC Expert One Research SRL (fosta SC Xor IT Systems SRL), SC Network One Distribution SRL, S.C. Accessnet International SRL, SC Federal Media Partener SRL, Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft, SC Shopmania Net SRL (fosta SC Asesoft Net SRL), SC Ploiesti Import Export SRL, SC Teamnet International SA si SC Infratel Net SRL.

Deciziile instantei supreme privind ridicarea sechestrului asigurator sunt definitive.

In 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, actiunile si conturile lui Sebastian Ghita, precum si pe conturile a 51 de societati comerciale controlate de acesta, in dosarul in care deputatul este urmarit penal pentru trafic de influenta si evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

In aceeasi zi, DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a fost extinsa actiunea penala fata de Sebastian Ghita, pentru infractiunile de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata. Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina lui Sebastian Ghita, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Procurorii au probe si date ca, in perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghita a obtinut nelegal importante sume de bani prin traficarea influentei sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

O parte din sumele de bani obtinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghita in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, cand a obtinut un mandat de deputat, dar si in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au aratat ca o parte din sumele de bani, care ar fi fost obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghita, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, ca Sebastian Ghita s-a folosit de functia de deputat pentru a-l determina pe seful Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA sa faca plati catre SC Grossman Engineering Group SRL.

Anchetatorii au mai aratat ca Sebastian Ghita controleaza inca, direct sau indirect, prin 23 de interpusi, 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de Ghita prin intermediul acestor societati sunt incompatibile cu functia de deputat.

Sebastian Ghita, seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul Vlad Cosma se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri