"Avem in derulare, in momentul de fata, un prim caz la care lucram in paralel cu Parchetul. Am mai preluat cazuri de la Parchet, pe care, apoi, le-am instrumentat, dar acesta este primul pe care il investigam in acelasi timp. Este un caz-test foarte important pentru noi pentru ca dorim sa avem o aplicare sinergica, sa nu fie conflicte intre cele doua legi, Codul penal si Legea concurentei", a afirmat Chiritoiu, intr-o conferinta pe tema achizitiilor publice, scrie Mediafax.

Investigatia a fost declansata in 2014 si este legata de posibila trucare a unor licitatii organizate de Transgaz, in 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale. Investigatia a fost ulterior extinsa si pentru o alta procedura pentru care exista suspiciunea participarii cu oferte trucate. Bogdan Chiritoiu a precizat ca, pentru Consiliul Concurentei, este foarte important sa primeasca informatii din partea institutiilor publice care sunt implicate in achizitiile publice.

"Suntem una dintre principalele institutii care au parghiile legale in ceea ce priveste sanctionarea companiilor. Colaboram cu autoritatile contractante si cu cei care le supravegheaza, ANRMAP, pana de curand, si Curtea de Conturi. In ultimii ani chiar au fost din ce in ce mai multe cazuri in care, pe baza unor sesizari din partea Curtii de Conturi sau a Pachetului, Consiliul a sanctionat intelegeri ilegale intre companii, care au fost ulterior si confirmate de instanta", a afirmat Chiritoiu.

Citeste si:

Achizitiile publice reprezinta o piata de 15 miliarde euro, respectiv 10% din Produsul Intern Brut si aproximativ o treime din ceea ce cheltuieste statul din bugetul consolidat. "In acest domeniu al achizitiilor publice, avem doua obiective: concurenta si obtinerea de beneficii pentru stat, pentru sectorul public. Foarte multe companii depind de acest sector al achizitiilor publice si de aceea este important pentru bunastarea economica a Romaniei ca acest domeniu sa functioneze bine, iar intre companii sa se manisfeste concurenta. Este foarte important ca banii statului sa fie bine cheltuiti", a aratat Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei afirma totodata ca institutia vrea sa permita accesul cat mai liber companiilor care sunt interesate sa participe in achizitiile publice si sa nu lase administratia sa intervina cu anumite masuri care sa limiteze accesul.

"Dorim sa ne asiguram ca administratia publica nu poate in mod discretionar si cumva arbitrar, sa elimine accesul companiilor la procedurile de achizitii. In acelasi tim, incercam sa prevenim trucarea licitatiilo prin intelegeri intre companiile participante. Deocamdata suntem dependenti de semnalele pe care le primim din partea diverselor institutii implicate in procesul de achizitii publice. As vrea sa ajungem la faza in care sa avem suficiente date in SEAP cu care sa ne putem «juca», sa le putem prelucra statistic, sa putem observa anumite tendinte, sa ne punem anumite semne de intrebare si astfel sa ne putem autosesiza", a mai spus Chiritoiu.