Taximetristii din Bucuresti pot primi vouchere pentru achizitionarea de autoturisme noi, in limita a 200.000 de euro pentru fiecare firma, insa proiectul Primariei Bucuresti trebuie avizat de Consiliul Concurentei pentru a putea fi pus in practica, a declarat, miercuri, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta, potrivit Agerpres.

Aceasta dupa ce, marti, Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect de hotarare care vizeaza acordarea a 3.000 de eco-vouchere a cate 15.000 de lei pentru achizitionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii de catre transportatori autorizati care detin autorizatii taxi.

"Nu vad o problema daca este in limita a 200.000 de euro pe firma, pe trei ani, pe agent economic, ca un ajutor de minimis. Ar trebui sa avem o intalnire cu reprezentantii Primariei, ca sa intelegem mai bine intentia lor. Este vorba despre un ajutor de stat si trebuie aprobat de Consiliul Concurentei", a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, actul normativ ar fi trebuit transmis Consiliului inainte de aprobare, cand era in stadiul de proiect.

"Dar acum, daca a fost aprobat, nu poate fi pus in practica fara avizul Consiliului Concurentei", a continuat Chiritoiu.

Proiectul, introdus pe ordinea de zi suplimentara de marti a Consiliului General al Capitalei, a fost adoptat cu 30 de voturi "pentru", trei abtineri si 12 "impotriva".

In debutul sedintei, primarul general, Gabriela Firea, a precizat ca efortul financiar pe care il implica acordarea acestor eco-vouchere este mic in comparatie cu efectele benefice pe care masura le va avea asupra calitatii aerului. In acest sens, ea a precizat ca un taximetru parcurge zilnic 150 de kilometri.

Consilierul municipal USR Florin Grigorescu a declarat ca nu exista un calcul care sa releve in ce masura este diminuata cantitatea de noxe din Capitala in urma acordarii a 45 de milioane de lei pentru eco-vouchere. Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca in tarile nordice problema folosirii automobilelor poluante este solutionata prin taxare. "In Romania avem obiceiul sa cheltuim bani publici pentru a stimula niste obiceiuri", a spus Grigorescu.

Liberalul Ciprian Ciucu a reprosat primarului general ca introduce pe ordinea de zi un proiect cu un impact bugetar de 10 milioane euro, fara sa il supuna dezbaterii publice, in conditiile in care consilierii municipali au aflat cu o seara inainte despre aceasta initiativa. El a apreciat ca in baza acestei masuri va fi marit parcul auto al companiilor private, oferindu-li-se aproape jumatate din suma necesara achizitionarii unui autoturism. Reprezentantul PNL a adaugat ca va sustine proiectul doar in masura in care acesta va fi supus transparentei publice, permitand doar achizitia masinilor hibride si electrice.

Acordarea eco-voucherelor se va face in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, la cerere, o singura data pentru un transportator autorizat care detine o autorizatie taxi/un numar de autorizatii taxi eliberate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Eco-voucherul nu este transmisibil si are termen de valabilitate maximum sase luni. Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achizitiona autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii - Euro 6, non-diesel, hibride sau electrice.

Programul se va desfasura pe baza unui regulament ce va fi elaborat de o comisie formata din specialisti de la Directia de Mediu, Directia Generala Economica, Directia Transporturi, Directia Juridica si Directia Informatica din cadrul aparatului de specialitate al primarului general. Regulamentul va fi aprobat prin dispozitie a primarului general.

In raportul de specialitate al proiectului se mentioneaza ca, potrivit bazei de date a municipalitatii, sunt inregistrate 7.463 de autorizatii taxi valabile. 4.879 dintre acestea sunt detinute pentru autoturisme fabricate pana in anul 2014 inclusiv, iar 2.789 pana in 2010 inclusiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri