Primaria Capitalei a aprobat Programul Rabla TAXI. Va acorda eco-vouchere in valoare de 3.000 de euro pentru 3.000 de taximetristi, intr-o prima etapa, incepand din ianuarie 2020, fiecarui transportator autorizat in regim de taxi din Bucuresti care doreste sa inlocuiasca actualul autovehicul, poluant, cu unul nou, cu norme de poluare EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice.

"Am introdus, in ultimii 3 ani,peste 15 programe si proiecte care privesc calitatea aerului in Bucuresti. Programul Rabla TAXI, propus de Primarul General Gabriela Firea, a fost aprobat astazi in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti cu 30 de voturi pentru (PSD-ALDE si PMP) 3 abtineri (PNL si USR) si 12 voturi impotriva (PNL si USR)", anunta Primaria Bucuresti.

Programul are ca obiectiv o calitate mai buna a aerului in Bucuresti, prin reducerea poluarii generate de acest tip de activitate, si cresterea calitatii serviciului de transport public in regim taxi.

„Proiectul Rabla pentru taximetre se inscrie in eforturile noastre de a lupta cu poluarea in Bucuresti. Avem 5.500 de taximetre poluante in Capitala si vrem sa sprijinim inlocuirea lor cu unele mai prietenoase cu mediul. Tinta noastra este ca, din ianuarie 2020, sa acordam, pentru inceput, 3.000 de ecovouchere in valoare de 3.000 de euro pentru taxiurile cele mai poluante (EURO 1-EURO 4), urmand ca anul urmator sa fie acordate si celelalte 2.500", spune Gabriela Firea.

In medie, o masina personala parcurge circa 30 de kilometri pe zi, o distanta de cinci ori mai mica decat un taximetrist, asadar impactul asupra mediului al acestui tip de transport public este semnificativ. Din totalul de 10.055 de licente existente in Municipiul Bucuresti, 7.500 sunt valabile, restul fiind in diverse stadii litigioase. Dintre acestea, 5.500 sunt poluante.

Cele 7.500 de autorizatii taxi valabile sunt pentru masini fabricate:

- aprox. 2.800 intre anii 2005-2010 - respectiv EURO 1 - EURO 4

- aprox. 2.100 intre anii 2011-2014 – respectiv EURO 5

- aprox. 2.600 intre anii 2015-2019 – respectiv EURO 6

Dupa calculul specialistilor Directiei de transporturi, o masina folosita de obicei pentru serviciul de taximetrie - de exemplu un Logan, cu norma de poluare EURO 6 - costa aproximativ 6.800 euro cu TVA. Daca participa la Programul RABLA National sau daca isi vinde direct masina actuala, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obtine minim 1.000 euro. Primaria Capitalei ii acorda voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie sa asigure aproximativ 3.000 euro.

Sursa foto: Bauer Alexander / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri