"Am aprobat in Guvern Ordonata de Urgenta privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru 2014-2020, practic ceea ce aducem nou in sensul simplificarii in vederea sprijinirii beneficiarilor, practic pentru 2014-2020 beneficiarii pot sa-si deruleze proiectele cu finantare nerambursabila fara a mai avea povara de a dispune ei insusi de resursele financiare, astfel, pentru celtuielile de tip cazare, diurna, transport, masa, cheltuielile uzuale in proiectele acestora pe baza de deviz estimativ le vor fi alocate sumele necesare, in avans, urmand ca la sfarsitul primelor luni, ei sa vina cu cerere de inchidere a acestor sume", a declarat ministrul Fondurilor Europene Marius Nica, conform Mediafax.

Nica a adaugat ca pentru celelalte tipuri de cheltuieli pe care beneficiarii le au in proiect si care rezulta in urma unor proceduri de achizitie, se va merge pe "mecanismul cererii de plata". "Vom merge exclusiv pe mecanismul cererii de plata, in sensul in care beneficiarul accepta serviciile furnizorului si ne trimite noua catre plata factura furnizorului. Deci, practic, pentru beneficiari reprezinta o simplificare din punct de vedere al sumelor pe care ei trebuie sa le aiba in buget la momentul inceperii derularii proiectului", a aratat Nica.

Marius Nica a mai spus ca va asigura resursa umana, astfel incat, toate actele sa fie procesate in termen de 20 de zile lucratoare, de la momentul depunerii documentelor financiare, cererilor de plata si cererilor de rambursare. "Asta inseamna ca ne vom reorganiza intern, astfel incat sa asiguram resursa umana necesara ca sa evitam intarzierile care au fost in 2007- 2013, o sa vedeti in textul Ordonantei chiar masuri in ceea ce priveste sanctionarea cu abatere disciplinara a personalului din cadrul autoritatilor de management si organismele intermediare care nu respecta acest termen", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

O alta noutate pe care ministrul Nica a anuntat-o se refera la introducerea pentru toate programele operationale functia de ofiter de proiect, responsabil pentru "buna derulare a proiectului" din momentul semnarii contractului de finantare pana la finalizarea implementarii acestuia.