Procurorii militari arata, in ordonanta de incepere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei, ca Ion Iliescu, impreuna cu Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu-Voican Voiculescu si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii.

"In zilele de 11 - 12.06.1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (C.P.U.N.), impreuna cu civil Roman Petre, civil Magureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane. Ulterior, la data de 13.06.1990, impreuna cu civil Roman Petre, alti membri ai Guvernului, lideri de sindicat si conducatori ai unor centre industriale si bazine carbonifere din tara, a decis organizarea deplasarii la Bucuresti a peste 10.000 de muncitori care, in zilele de 14 si 15 iunie 1990, au continuat atacul declansat in dimineata zilei de 13 iunie 1990 asupra unei populatii civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a unui numar de peste 1.000 persoane", se arata in ordonanta procurorilor, scrie Mediafax.

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul sef al Inspectoratului General al Politiei Corneliu Diamandescu sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, pentru declansarea atacului asupra populatiei civile, urmare a deciziei luate in 11 - 12 iunie 1990.

Procurorii au cerut aviz pentru urmarirea penala a fostului premier Petre Roman, fostului ministru al Apararii Victor Athanasie Stanculescu, a lui Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete.

Potrivit Legii 115/1999, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor". In cazul lui Mugurel Florescu, fost procuror general adjunct al Romaniei si sef al Directiei Parchetelor Militare, si al lui Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al FSN, a fost decisa extinderea urmaririi penale, tot pentru decizia luata in 11 - 12 iunie, se arata in ordonanta.

Viceamiralul in rezerva Emil Dumitrescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, a fost pus sub urmarire, pentru ca, in zilele de 13-15 iunie 1990, a participat in mod direct si a coordonat atacul violent declansat asupra populatiei civile din Capitala.

Pentru sprijinirea acestui atac, au fost pusi sub urmarire fostii comandanti ai unitatilor militare din Magurele si Baneasa, generalul in rezerva Petre Petre, fost comandant al U.M. 0575 Magurele, si generalul in rezerva Vasile Dobrinoiu, fost comandant al comandant al U.M. 0828 Baneasa, precum si Cazemir Ionescu, vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala in perioada 13-15.06.1990.

Cornel Burlec-Plaies, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, si Gheorghe Dobre, fost director al Regionalei CFR Craiova, sunt urmariti penal pentru ca au organizat deplasarea minerilor din Valea Jiului la Bucuresti, cel dintai preluandu-i de la Gara de Nord in momentul sosirii lor, iar cel din urma asigurand conditiile necesare pentru ca trenurile cu mineri sa aiba drum liber pana in Capitala, se arata in ordonanta.

Miron Cozma este acuzat ca, in calitate de presedinte al biroului executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, impreuna cu Ilinescu Constantin-Ioan (pus si el sub urmarire) si Torsan Ilie, a organizat si coordonat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Valea Jiului.

Fostii lideri sindicali, directori sau angajati la exploatarile miniere Aninoasa, Lonea Deva, Motru, Tebea, Petrila, Barbateni, Paroseni si Comanesti sunt acuzati de asemenea ca au organizat deplasarea minerilor la Bucuresti. Un fost ofiter activ la Sectia de Informatii Gorj - Biroul Motru, Titu Bondoc, este acuzat ca a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Mina Albeni. Toti sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, pe 21 octombrie, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri