Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Adrian David, si vicepresedintele institutiei Vetuta Stanescu s-au prezentat, miercuri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru a fi audiati in dosarul de coruptie al fostului sef al institutiei Mircea Molot. Adrian David a declarat jurnalistilor, la intrarea la DNA Alba Iulia, ca a fost citat ca martor si va incerca sa raspunda la toate intrebarile procurorilor anticoruptie pentru a servi la "aflarea adevarului in acest dosar", noteaza Mediafax.

"Am fost citat ca martor in dosarul in care e inculpat domnul Mircea Molot. Am venit in calitate de cetatean al Romaniei. Daca declaratia mea serveste la aflarea adevarului in acest dosar, eu fac tot ce pot, o sa raspund la toate intrebarile", a adaugat David. Surse judiciare au declarat, miercuri, ca in acelasi dosar urmeaza sa fie audiati si opt consilieri judeteni din Hunedoara.

Mircea Molot a fost retinut de procurorii DNA in decembrie 2014, iar apoi a fost plasat in arest la domiciliu si ulterior sub control judiciar, intr-un dosar in care este acuzat de fapte de coruptie. In acelasi dosar sunt cercetati si fostul vicepresedintele al CJ Hunedoara Tiberiu Balint, ginerele lui Molot, Roberto Patrik Venter, si alti doi oameni de afaceri, Vasile Axinte si Emanoil Milica Pup.

Potrivit DNA, Mircea Molot este acuzat de trafic de influenta in forma continuata, luare de mita in forma continuata, folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spalare de bani, in forma instigarii, conflict de interese si detinerea fara drept a unui document care contine informatii secrete de stat.

Citeste si:

Molot este acuzat ca, in perioada 2010 - 2014, a creat si pus in functiune un circuit financiar prin care fondurile publice au ajuns in conturile unor societati care nu indeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnica si/sau profesionala, economico-financiara, precum si experienta. Mircea Molot a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Hunedoara in 11 decembrie 2014, prin ordin al prefectului judetului. Aceeasi decizie a fost luata de prefectul judetului Hunedoara si in privinta vicepresedintelui CJ Tiberiu Balint si a viceprimarului comunei Vorta, Emanoil Milica Pup, cercetati in acelasi dosar.

In 28 ianuarie, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a emis ordinul de incetare a mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara exercitat de Mircea Molot, dupa ce acesta a fost declarat incompatibil in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). In februarie, Molot a contestat la Tribunalul Hunedoara decizia prin care prefectul constata incetarea mandatului sau de presedinte al CJ Hunedoara inainte de termen.

Ulterior, procesul intentat Prefecturii Hunedoara de catre Mircea Molot, privind anularea ordinului prin care inceta mandatul sau de sef al CJ, a fost stramutat la Tribunalul Alba. In final, instanta a respins contestatia lui Molot, astfel ca mandatul acestuia a incetat.