Consiliul European a adoptat, in urma cu o luna, Rezolutia 2079 (2015) privind „Egalitatea si autoritatea parinteasca comuna: rolul tatilor”, potrivit careia barbatii si femeile sunt egali in exercitarea autoritatii parintesti comune, inclusiv in cazurile de separare si divort, potrivit judecatorului Cristi Danilet.

„In cadrul familiilor, egalitatea dintre parinti trebuie sa fie garantata si promovata inca de la nasterea copilului. Implicarea ambilor parinti in cresterea copiilor este benefica pentru dezvoltarea acestora”, se arata in Rezolutie.

Un scurt istoric al acestei decizii ne arata in ca 2013, prin Rezolutia 1921 privind Egalitatea de gen, concilierea vietii private si de munca si co-responsabilitate, „Adunarea Parlamentara a solicitat autoritatilor din statele membre sa respecte dreptul tatilor de a se bucura de autoritate parinteasca comuna, prin a se asigura ca dreptul familiei prevede, in caz de separare sau de divort, posibilitatea unui intelegeri dintre parinti cu privire la custodia comuna fizica a copiilor, respectandu-se asfel interesul lor superior.

Cu toate acestea, in realitate tatii sunt uneori confruntati cu legi, practici jurisprudentiale, precum si prejudecati care le rapesc dreptul de a avea o relatie sustinuta cu copiii lor”, se arata in Rezolutia recent adoptata, care isi propune sa promoveze egalitatea intre barbati si femei in exercitarea atributiilor parintesti.

Dupa adoptarea Rezolutiei din 2 octombrie 2015, Adunarea Parlamentara solicita Statelor membre ale Consiliului Europei ratificarea anumitor legi si conventii si implementarea acestora intr-un mod corespunzator pentru a se asigura egalitatea intre parinti in privinta copiilor in cazul unui divort.

Sursa foto: Dina Uretski

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri