Sorin Oprescu a fost trimis in judecata. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti. Edilul suspendat al Capitalei este cercetat in arest la domiciliu pentru luare de mita.

Procurorii anticoruptie au finalizat dosarul de cercetare care il priveste pe Sorin Oprescu, dar si pe directorul Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti si pe directorul Directiei Economice din Primaria Municipiului Bucuresti, potrivit Digi24.

Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, Popa fiind acuzat ca ar fi constituit un grup infractional care a urmarit luarea de mita, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei, scrie Mediafax.

Bogdan Cornel Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, la data faptelor, va fi judecat pentru luare de mita (patru infractiuni), complicitate la luare de mita, dare de mita (doua infractiuni), complicitate la dare de mita, trafic de influenta (cinci infractiuni), spalare de bani (patru infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (trei infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat. Fostul sef al Administratiei Cimitirelor din cadrul Primariei Capitalei este in arest la domiciliu.

Tot in arest la domiciliu este si Romeo Albu, trimis in judecata pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni), complicitate la dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat.

Alte patru persoane acuzate in acest dosar au fost trimise in judecata in stare de arest preventiv, respectiv: Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu - pentru complicitate la luare de mita (patru infractiuni), complicitate la dare de mita, (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Directiei Economice din Primaria Capitalei la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional; Florin Supeala, director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCPBPB) cu atributii de director adjunct la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat; Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale - pentru complicitate la spalare de bani (trei infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.

De asemenea, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului la data faptelor, aflata sub control judiciar, va fi judecata pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, iar Ion Nita a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

"Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunand doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate in care dispunea de influenta necesara determinarii castigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, "culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de «secunzi» ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii".

Procurorii au pus sechestru asigurator pe apartamente, case si terenuri detinute in proprietate sau in coproprietate, precum si pe autoturisme, ceasuri scumpe si mai multe sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor sau in diferite conturi bancare ale inculpatilor Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Supeala, Romeo Albu, Claudiu Bengalici si Ion Nita.

Totodata, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumelor de 102.400 de lei si 9.500 de euro, descoperite cu ocazia perchezitiei, precum si asupra a trei case detinute in proprietate sau in coproprietate de catre Sorin Oprescu.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti, procurorii DNA propunand mentinerea masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri