Angajarea sotiilor si copiilor la Parlament sau primarii si contractele alesilor locali cu propriile firme s-au platit cu 12 condamnari cu suspendare anul trecut. Anterior, de la infiintarea ANI, au fost doar trei astfel de decizii

Anul trecut, sesizarile Agentiei Nationale de Integritate (ANI) privind conflictul de interese s-au soldat cu condamnarea a opt actuali si fosti deputati, a trei fosti alesi locali si a fostului presedinte al Colegiului Medicilor, la perioade cuprinse intre sase luni si un an si jumatate de inchisoare cu suspendare, conform News.ro

In 2013 - 2014 s-au dispus primele condamnari definitive pentru conflict de interese de natura penala, la sesizarile ANI.


In octombrie 2013, Curtea de Apel Ploiesti l-a condamnat pe Constantin Olteanu, fost primar PSD al comunei Vulcana Pandele, din Dambovita, la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce ANI a sesizat ca edilul a incheiat contracte in valoare de 44.975 de lei cu o firma la care erau administratori sora sa si sotul acesteia. Prin aceeasi decizie, ramasa definitiva, a fost condamnat si cumnatul fostului edil, Valeriu Radulescu, consilier local PSD la Vulcana Pandele, la doi ani de inchisoare cu suspendare. Celor doi li s-a interzis sa ocupe o functie publica timp de 10 ani, Olteanu fiind demis de prefect in iunie 2014.

Primul parlamentar condamnat definitiv pentru conflict de interese a fost senatorul PSD de Iasi Sorin Constantin Lazar. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 aprilie 2014, la sase luni de inchisoare cu suspendare, intrucat si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar de circumscriptie. Fiul lui Sorin Lazar a obtinut astfel salarii totale 6.434 de lei. In decembrie 2014, Lazar a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte de abuz in serviciu pe care le-ar fi comis in perioada in care fost primar al comunei Strunga din judetul Iasi (1996 - 2008).

Fosta deputata PDL Brindusa Novac a fost condamnata definitiv, in octombrie 2014, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. ANI a sesizat ca, in calitate de director al Circului Globus, Novac a incheiat contracte de realizare a regiei si a scenariilor pentru spectacole cu societatea Sidus Artis SRL, in cadrul careia avea calitatea de asociat, cu o cota de participare de 50%. Valoarea totala a celor 11 contracte semnate cu aceasta firma a fost de 1.194.032 de lei.

Dupa aceste trei condamnari, au urmat 12 pe parcursul anului trecut si inca doua anul acesta.

Numai in februarie 2015 au fost condamnati definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru conflict de interese, trei deputati si un fost deputat.

Cea mai mare condamnare, de un an si sase luni cu suspendare, a primit-o deputatul UDMR Karoly Kerekes, dupa ce si-a angajat sotia si fiul la biroul sau parlamentar, acestia obtinand astfel remuneratii de peste 56.000 de lei.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut astfel venituri de 5.508 lei.

Si deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al Uniunii Bulgare din Banat - Romania, a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce si-a angajat sotia la biroul sau de circumscriptie, aceasta obtinand un venit net de 20.387 de lei de la Camera Deputatilor.

Fostul deputat Mihai Radan, reprezentant al Uniunii Croatilor in Romania, a fost condamnat la un an cu suspendare, pentru ca si-a angajat fiul si nora la biroul de circumscriptie din Caras-Severin si a incheiat cu sotia sa un contract civil de prestari servicii, platite de Camera Deputatilor.

Alti doi fosti deputati si-au primit in martie sentintele definitive la instanta suprema.

Stefan Buciuta, fost deputat al minoritatii ucrainene, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a angajat fiica la cabinetul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri de 60.000 de lei, in perioada 2008 – 2012.

Si fostul deputat UNPR Luminita Iordache si-a platit fiica din bugetul Camerei Deputatilor, cu 18.763 de lei, si a fost condamnata pentru aceasta la sase luni de inchisoare cu suspendare.

Doi actuali deputati au fost condamnati pentru conflict de interese, tot anul trecut.

Deputatul PSD de Mures Vasile Gliga a fost condamnat, in iunie, la un an de inchisoare cu suspendare, dupa ce si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, in perioada ianuarie 2009 - martie 2011, in timp ce deputatul PSD de Iasi Anghel Stanciu a fost condamnat in noiembrie, pentru ca si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar, acestia obtinand venituri de 38.945 de lei si respectiv 26.934 de lei.

Un proces binecunoscut de conflict de interese, care a fost finalizat anul trecut, a fost cel al fostului presedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, condamnat in noiembrie de Curtea de Apel Iasi la un de inchisoare cu suspendare, pentru ca s-a angajat pe sine insusi intr-un proiect european castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era la vremea respectiva. Pe durata celor 36 de luni ale proiectului, Astarastoae a catigat 180 de lei pe ora, lucrand 20 de ore pe saptamana, in baza unui contract de prestari servicii, si 9.087 de lei pe luna in baza unui contract individual de munca, avand functia de manager de proiect. Anul trecut, in timpul procesului, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, pe care o ocupa din 2007, si din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Trei fosti alesi locali intrati in vizorul ANI pentru conflict de interese au primit si ei sentinte definitive anul trecut.

Andrei Baciu, fost consilier local PDL din Piatra Neamt, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bacau, la opt luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese si fals in declaratii. Baciu a fost trimis in judecata pentru ca, in perioada 2008 - 2010, in timp ce era membru in CA si AGA Perla Invest, societate a municipalitatii responsabila de administrarea obiectivelor de infrastructura turistica, a semnat mai multe contracte intre aceasta societate si firmele sale. Din aceste afaceri, pe care nu le-a trecut in declaratiile de interese, Baciu a incasat peste 45.000 de lei.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Ipotestiului Dumitru Corjuc (PDL) la patru luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a angajat nora in primarie si a numit-o secretar general al comunei. In decembrie, Corjuc a fost demis de prefect.

Tot atunci, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Braila Florin Mija (PSD) a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Galati, la un an de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese si fals in declaratii. El a fost trimis in judecata la sesizarea ANI pentru ca a semnat, in timpul mandatului, contracte de doua milioane de euro, cu firme la care fusese angajat sau actionar in ultimii cinci ani.

Alte doua condamnari definitive pentru conflict de interese au avut loc anul acesta, in aceeasi zi.


Inalta Curte i-a condamnat, pe 23 februarie, pe presedintele Consiliului Judetean si al PSD Sibiu, Ioan Cindrea, la un an de inchisoare cu suspendare, si pe deputatul PSD de Ialomita Marian Neacsu, la sase luni de inchisoare cu suspendare. Primul, fost deputat, a fost condamnat pentru ca si-a angajat sotia la biroul parlamentar, iar cel din urma, pentru angajarea fiicei.

Din aprilie 2008 si pana la sfarsitul anului trecut, ANI a sesizat 259 de cazuri de conflict de interese de natura penala si 377 de cazuri de conflict de interese administrative.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri