Deputatul PND Daniel Fenechiu a depus, luni, in Parlament, un proiect de modificare a Legii antifumat, care defineste mai clar spatiul public inchis si prin care se vor putea amenaja locuri speciale "destinate fumatului", precum si infiinta "cluburi pentru fumatori".

Legea depusa de Fenechiu propune ca prin spatiu public inchis sa se inteleaga strict spatiile delimitate de jur imprejur de pereti, astfel incat sa poata fi permis fumatul la terase, chiar si la cele care au trei pereti, conform News.ro

"Am constatat ca nici macar pe o terasa nu se va mai putea fuma. Au de regula trei pereti, peretele clasic si doua laterale, sa nu bata vantul. (...) Propunerea noastra vizeaza redefinirea spatiului public inchis, (...) inconjurat de jur imprejur de pereti", explica acesta.

O alta prevedere se refera la posibilitatea deschiderii unor spatii "destinate exclusiv fumatului", dar in care sa poata fi consumate si diverse bauturi "asociate fumatului".

"Dorim sa se permita fumatul in spatii destinate exclusiv fumatului, nu fumatorilor, ca sa nu fie discriminatorie. (...) Adaugam si activitatile asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, ceai, bauturi racoritoare. (...) Se stie ca una din activitatile asociate fumatului este consumul de cafea", a spus acesta.

Daniel Fenechiu nu a precizat cum ar functiona aceste spatii si daca se vor putea deschide inclusiv in restaurante si baruri.
Deputatul vrea si posibilitatea infiintarii unor "asociatii sau cluburi de fumatori", care pot amenaja spatii destinate exclusiv fumatului "si activitatilor asociate fumatului".

Daniel Fenechiu a afirmat ca actuala lege este o "prostie" si are afecte adverse, pe care initiatorii nu le-au luat in calcul.

"Legea este similara cu legea prohibitiei din SUA si eu va spun ca romanii sunt extrem de inventivi si vor gasi tot soiul de remedii la aceasta lege. Daca cineva isi face o cladire rotunda si permite fumatul in cladirea rotunda, pe reglementarea legii nu vad cum pot sa-i amendez pe aia. Ca la o cladire rotunda nu vorbesti de doi pereti si un tavan", a explicat acesta.

Legea antifumat care intra in vigoare joi interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii, exceptie facand celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Conform acestei legi, spatiul public inchis este orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fostul ministru Aurelia Cristea a demisionat din PSD