Legea Antifumat a adus mai multi bani: cifra de afaceri a restaurantelor si barurilor a crescut cu 30% dupa interzicerea fumatului

Legea Antifumat a dus la cresterea cifrei de afaceri a restaurantelor si barurilor cu 30%, odata ce fumatul a fost interzis in spatiile inchise, comparativ cu aceeasi perioada in care fumatul a fost permis, arata un studiu realizat de coordonatorul proiectului 2035 Fara tutun.

Legea Antifumat, adoptata in decembrie 2015 si promulgata in ianuarie 2016 de catre presedintele Klaus Iohannis, a intrat in vigoare pe 17 martie 2016, moment din care fumatul este interzis in orice spatiu "care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Iata cum le-a mers localurilor la aproape un an de cand fumatul este interzis

Ramona Brad, directorul proiectului 2035 - Prima generatie fara tutun a Romaniei, a analizat cifra de afaceri a restaurantelor si barurilor inainte si dupa intrarea in vigoare a legii antifumat, pe baza datelor de la ANAF.

Astfel, cifra de afaceri a restaurantelor a crescut in medie cu 20% dupa interzicerea fumatului (martie-august 2016), comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015, cand fumatul era permis in interiorul localurilor.

legea antifumat

Citeste si:
Cat de "mai sanatoasa" este tigara electronica
Cat de "mai sanatoasa" este...

De asemenea, comparativ cu lunile de dinainte ca legea antifumat sa intre in vigoare, septembrie 2015-februarie 2016, cifra de afaceri a restaurantelor a crescut cu aproape 11%.

In ce priveste barurile, interzicerea fumatului a generat o crestere de peste 10% in perioada martie-august 2016, fata de martie-august 2015, respectiv o crestere de 5,1% intre martie si august 2016 fata de lunile de dinaintea aplicarii legii (septembrie 2015-februarie 2016).

Concluzia vine din informatiile extrase din decontul TVA 300 pentru companiile a caror activitate principala este cod CAEN 5610 – Restaurante si CAEN 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, concluzia este ca a existat o crestere a consumului in perioada care a urmat introducerii legii.

Citeste si:
Tigarile electronice sunt mai daunatoare decat am fi crezut
Tigarile electronice sunt mai...
Sursa foto: Pisit Koolplukpol / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri