Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut, luni, un nou apel catre parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat", precizand ca au fost aduse amendamente care pun in pericol sanatatea copiilor, dar si a tuturor romanilor, iar modificarea legii ar face din Romania prima tara care imblanzeste legea antifumat, record care nu este de dorit si care nu ne-ar face cinste.

"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacata si in Parlament! I s-au adus amendamente care pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, inclusiv a copiilor si adolescentilor. Aceste amendamente permit, in realitate, sa se fumeze in orice spatiu. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata. Ar deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc si pe care nu cred ca ni-l dorim", a spus ministrul Sanatatii, conform News.ro.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, statistica privind fumatul este ingrijoratoare, mai ales cea care se refera la generatia tanara, adica la viitorul Romaniei.

"As vrea sa retineti! Unul din trei tineri cu varste intre 15 si 16 ani, adica in jur de 200.000 de copii, au fumat o data in ultimele 30 de zile. Daca o parte dintre ei vor deveni fumatori este si vina celor care astazi incearca sa schilodeasca legea antifumat! Populatia nu isi doreste o schimbare a legii anifumat asa cum este ea acum. Populatia nu isi doreste si nici macar fumatorii nu doresc acest lucru. Atunci ma intreb, dine doreste acest lucru", a spus ministrul Sanatatii.

La randul lui, secretarul de stat Raed Arafat a spus ca, odata modificata legea antifumat, am deveni unici in Europa, poate chiar si in lume.
"Vorbesc nu numai ca medic, ci si ca o persoana aflata la coordonarea serviciilor de urgenta. Nu putem nega ca aceia care fumeaza fac parte din pacientii nostri siguri, pentru ca ei au sansa sa faca un infarct, sa faca un accident vascular cerebral, sa aiba boli pulmonare cronice, toate sunt corelate cu fumatul. Este foarte grav daca copiii incep sa fumeze la 13 ani, pentru ca la 20-25 de ani au afectiuni pe care poate nu le resimt, dar sigur la 30 incep sa se manifeste", a declarat Arafat.

El a adaugat ca diferenta intre fumat si droguri nu exista, in final amandoua duc la moarte si de aceea ar trebui tratate ca amenintari.
"Este o problema de sanatate publica, Este problema a sistemului sanitar in general. Am auzit comentarii: platim taxa de viciu, ce mai vreti. Eu as prefera sa nu plateasca taxa de vicu si sa nu fumeze. Ar fi mult mai ieftin pentru sistemul sanitar. Nu sunt fan si nu voi fi fan al producatorilor de tutun. Cred ca noi dam in mana producatorilor de tutun cea mai puternica arma, odata cu modificarea legii, sa mearga in alte tari si sa dea de exemplu tara noastra care a dat inapoi pe o legislatie care nu este dintre cele mai dure pe limitarea fumatului. Tigarile cu tot felul de arome, capsuni, ciocolata sunt destinate in primul rand copiilor. Copiii incep sa fumeze pentru ca este cool, pentru ca fumeaza si colegii, de aceea fumatul in spatii publice trebuie interzis. Este foarte grav daca am da inapoi. Diferenta intre fumat si droguri nu exista, in final amandoua duc la moarte, poate fumatul mai lent. Dar nu este normal sa privim drogul ca o amenintare, iar cu fumatul mergem in Parlament si cream diferite conditii ca sa se defasoare in spatii publice", a adaugat Arafat.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri