Potrivit unui comunicat de presa al Tribunalului Prahova, “prin incheierea nr. 160, pronuntata de Sectia Penala a Tribunalului Prahova, la data de 18 aprilie 2016, im baza art. 364, alin 4, Cod Procedura Penala, s-a dispus inceperea judecatii”

Potrivit sursei citate, inculpatii pentru care s-a dispus inceperea judecatii sunt Bogdanov Andrey Iurevici, Rata Andrei, Dutu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Danulescu Dan si SC Petrotel Lukoi SA Ploiesti.

“ Impotriva incheierii se poate formula contestatie in termen de 72 de ore de la comunicare” se arata in comunicatul de presa.

Dosarul Lukoil a fost demarat in luna octombrie a anului 2014, atunci cand procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ofiteri de politie, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale si inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda au efectuat 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti, S.C. Lukoil Energy&Gas Romania SRL, S.C. Lukoil Lubricants East Europe SRL, S.C. Agentia Lukom-a-Romania SRL, S.C. Tp Log Service SRL, toate situate in municipiul Ploiesti.

La acea data, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca “ in cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani”.

Citeste si:

Pe 3 august 2015, conform unui alt comunicat de presa emis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, “procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Bogdanov Andrey Iurevici, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de ban, SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu reacredinta a creditului societatii, si complicitate la spalare de bani, Rata Andrei, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si spalare de bani".

In acelasi dosar mai sunt cercetati Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, fiind acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Voinstev Alexey, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si Kuzina Olga, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si complicitate la spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2011-2014, inculpatii, in calitate de administratori si directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, au favorizat alte societati comerciale in care aveau interes, prin incheierea in numele si pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei) precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie.

De asemenea, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in aceeasi perioada, au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea credinta a creditului societatii, fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani.

Tribunalul Prahova a intors insa dosarul la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, motivand anumite “neregularitati” din dosar. Astfel, pe 22 ianuarie 2016, conform unui alt comunicat emis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, s-a dispus o noua trimitere in judecata. Ulterior, in luna martie 2016, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului intocmit de procurori si a intors dosarul.

Sursa foto: Shutterstock/ Vytautas Kielaitis